Creșterea datoriei publice va reduce responsabilitatea fiscală asupra generațiilor viitoare

Mulți oameni din țara noastră sunt îngrijorați de creșterea datoriei publice. În timpul conducerii PAS, aceasta a crescut cu 26 de miliarde de lei, ceea ce reprezintă mai mult de un sfert din nivelul anterior, scrie gagauzinfo.md.

Președinta Platformei Moldova, Irina Vlah, a declarat că cetățenii se tem că datoria acumulată în timpul guvernării Maiei Sandu va trebui să fie achitată nu doar de ei, ci și de urmașii lor. Acest lucru este confirmat de statisticile oficiale. Numai în luna aprilie, peste 30 de milioane de dolari au fost cheltuite pentru achitarea datoriilor externe, iar din rezervele de stat au fost retrase peste 20 de milioane de dolari.

Acest lucru este îngrijorător, deoarece, pe lângă aceasta, statul a trebuit să plătească și datorii interne de aproximativ 5 milioane de dolari, ceea ce înseamnă un total de aproximativ 35 de milioane de dolari pentru luna respectivă.

Irina Vlach a comparat acțiunile guvernului cu comportamentul unui alcoolic care își cheltuiește toți banii pe petreceri și apoi ia un nou împrumut pentru a scăpa. Ea susține că și membrii guvernului ar putea părăsi țara, lăsând-o îndatorată.

Ea a cerut, de asemenea, oficialilor guvernamentali să facă public modul în care au fost cheltuite cele 26 de miliarde de lei împrumuturi luate în timpul guvernării lor. Aceasta include informații despre dobânda la împrumuturi, scopurile în care au fost folosite (inclusiv acorduri dubioase privind achiziționarea de gaze naturale și proiecte de infrastructură) și termenii de rambursare. Potrivit Irinei Vlah, oamenii vor să știe despre acest lucru pentru a nu mai trebui să se îngrijoreze în fiecare lună cu privire la noi plăți de la buget pentru a acoperi eșecurile guvernului Maiei Sandu.

0 0 votes
Рейтинг статьи
Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments