Dragu prognozează o întărire a dolarului american din cauza persistenței dobânzilor SRF

Președintele Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, anticipează că dolarul american va continua să se întărească din cauza persistenței dobânzilor ridicate ale SRF. Ea și-a exprimat gândurile în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii de la Clubul presei economice, unde a prezentat cea de-a doua prognoză a inflației pentru anii 2024 și 2025.

Dragu a explicat că cererea externă va rămâne moderată în comparație cu perioadele anterioare, iar inflația externă va continua să scadă până la nivelurile pe care autoritățile monetare vizate le consideră adecvate. De asemenea, a precizat că ratele dobânzilor în regiune și la nivel global vor scădea, dar nu atât de rapid pe cât se așteaptă.

Experții BNM se așteaptă ca prețurile petrolului să rămână ridicate din cauza tensiunilor geopolitice globale și a prelungirii acordului OPEC+ de limitare a producției de petrol.

Dragu a sugerat, de asemenea, că inflația va scădea ușor la începutul anului 2025 și va fluctua în jurul țintei de 5% pe parcursul perioadei de prognoză.

Ea a precizat că cererea agregată negativă va fi determinată în mare măsură de condițiile monetare reale stricte și, într-o măsură mai mică, de efectele negative ale cererii externe.

Potrivit acesteia, condițiile monetare reale vor constrânge cererea agregată pe întreaga perioadă de prognoză.

0 0 votes
Рейтинг статьи
Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments