Sancțiune de 2000 de lei pentru refuzul de a participa la recensământ

Cei care refuză să furnizeze datele lor personale în scopuri statistice riscă o amendă de până la 2.100 de lei, potrivit articolului 330 din Codul contravențional. Procesul-verbal de contravenție este întocmit de un angajat al Biroului Național de Statistică în baza raportului întocmit de recenzor, transmite realitatea.md.

Oleg Kara, directorul Serviciului Național de Statistică, a explicat că fiecare persoană va primi până la cinci înștiințări pentru a furniza informații în cadrul Recensământului populației și locuințelor din 2024.

“În primul rând, va fi eliberat un pliant cu informații despre recensământ. În cazul în care există neconformități repetate, va fi lăsat un avertisment. Acesta va fi urmat apoi de un altul. În cazul în care persoana nu este de acord să fie contactată, i se va da un avertisment prin care i se va comunica faptul că, în caz de refuz, riscă o amendă în conformitate cu Codul de infracțiuni. Procesul de întocmire a unui proces-verbal de infracțiune va începe numai după ce toate aceste etape au fost parcurse”, a explicat Oleg Kara.

Recensământul populației și al locuințelor din 2024 a început în Republica Moldova luni, 8 aprilie, și va dura până pe 7 iulie. Timp de trei luni, recenzorii vor colecta date despre numărul și caracteristicile demografice ale populației, precum și despre locuințe și condițiile de trai. Rezultatele preliminare vor fi anunțate de către autorități nu mai devreme de ianuarie 2025.

0 0 votes
Рейтинг статьи
Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments