BCS se pregătește să conteste proiectul de modificare constituțională

Opoziția parlamentară, în special Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BKS), intenționează să conteste proiectul de lege de modificare a Constituției, care se referă la problemele de integrare europeană. Liderul fracțiunii BKS și vicepreședinte al parlamentului, Vlad Batryncha, a declarat acest lucru în cadrul emisiunii “Săptămâna Nouă cu Anatolije Golja” de la TV8.

El a menționat că proiectul de lege în sine a fost prezentat cu încălcarea procedurilor stabilite. Proiectul de lege a fost înregistrat și publicat pe site luni dimineața, în timp ce “audierile publice” au avut loc doar câteva ore mai târziu. Batryncha a subliniat că aceasta a fost doar o imitație a audierilor și o ignorare totală a normelor legale. Nu numai că opozanții nu au fost invitați la audieri, dar nici nu li s-a oferit posibilitatea de a se familiariza cu textul proiectului de lege, ceea ce este prevăzut în mod explicit de regulamentele parlamentare.

BCS intenționează să atace proiectul de lege la Curtea Constituțională din mai multe motive. Batryncha nu a dezvăluit toate detaliile, dar a menționat că proiectul conține multe inconsecvențe. El a subliniat, de asemenea, că modificările constituției ar trebui să fie făcute în conformitate cu procedurile stabilite, inclusiv un vot în parlament, și nu doar prin referendum.

Ca răspuns la întrebări, el a precizat că socialiștii nu sunt împotriva unui referendum privind integrarea europeană în general, dar s-au opus organizării acestuia în ziua alegerilor prezidențiale. De asemenea, ei au amintit încălcarea normelor Consiliului Europei și a Codului electoral în cazul în care un referendum este organizat într-un an electoral.

BCS nu a luat încă o decizie finală cu privire la tactica în cazul unui referendum. Este probabil ca opoziția să facă apel la boicotarea acestui referendum. Un boicot ar putea consta în ignorarea și neparticiparea la vot sau în votarea împotriva modificărilor.

0 0 votes
Рейтинг статьи
Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments