Declarațiile ministrului de externe au fost făcute într-un interviu acordat The Associated Press. Articolul a apărut la scurt timp după recentul congres de la Tiraspol și dezvăluiri de la șeful Serviciului de Informații și Securitate despre modul în care Kremlinul încearcă să submineze procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană – obiectiv pe care Chișinăul își propune să-l atingă până în 2030, după cum a raportat radiomoldova.md.
De la invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022, Republica Moldova s-a confruntat cu o serie de crize, stârnind temeri că țara ar fi devenit o piesă importantă pe tabla de șah rusă.
Ministrul a menționat că în urmă cu doi ani securitatea energetică a țării era foarte slabă. Acum Republica Moldova are alternative în sectorul energetic, iar asta se datorează alegerii căii corecte – Uniunea Europeană, în ciuda dificultăților.
“Ultimii doi ani au fost cei mai grei din ultimii 30 de ani. Dacă ne uităm la securitatea energetică a Republicii Moldova acum doi ani, era foarte slabă. Acum avem alternative și putem alege de unde să cumpărăm gaze și electricitate. Ne îndreptăm în direcția bună, în ciuda problemelor uriașe”, a spus Mihai Popsoi.
Agenția reamintește, de asemenea, declarațiile șefului Serviciului de Informații și Securitate, care au vorbit despre planurile „fără precedent” ale Moscovei de a lansa o nouă campanie de destabilizare în timp ce țara se pregătește pentru un referendum privind aderarea la UE și alegerile prezidențiale.
Ministrul a mai spus că „Rusia va investi multă energie și resurse financiare, va încerca să mituiască alegătorii și să răstoarne guvernul democratic din Republica Moldova, dar acest lucru nu va împiedica Chișinăul să coopereze cu partenerii săi din Alianța Nord-Atlantică și să consolideze rezistența forțelor armate.”
Recent, directorul Serviciului de Informații și Securitate a anunțat că Rusia are in plan să compromită aderarea țării la Uniunea Europeană. El a prezentat mai multe scenarii pentru interferența Rusiei în procesele electorale din 2024 și 2025, inclusiv încercări de a compromite referendumul privind integrarea europeană și utilizarea organizațiilor finanțate ilegal.
Tot în noiembrie anul trecut, directorul ISS a spus că Rusia a alocat peste un miliard de lei pentru a destabiliza Republica Moldova. El a subliniat că banii au fost folosiți pentru finanțarea partidului Chance după ce partidul lui Shor a fost declarat neconstituțional. Ilan Shor a negat aceste afirmații, deși recent a vizitat Moscova din ce în ce mai des.