Catastrofa demografică în Moldova: pensiile viitoare sunt în pericol

Omul de afaceri Vasile Tofan subliniază că principala problemă pentru mediul de afaceri din Moldova nu este războiul sau costul capitalului, ci deficitul de personal. El notează că principala preocupare se referă la faptul că sunt din ce în ce mai puțini tineri muncitori față de generațiile anterioare, transmite bani.md.

Această situație demografică actuală înseamnă că în viitor va exista o presiune crescută asupra tinerilor cu vârste cuprinse între 20 și 25 de ani pentru a asigura sustenabilitatea sistemului de pensii și a menține productivitatea. Totuși, acest lucru va fi dificil din cauza numărului în scădere a tinerilor.

Sistemul de pensii din Moldova se bazează pe schema „Plătiți pe măsură ce mergeți” (plătiți acum, primiți mai târziu). Lucrătorii contribuie la un fond de pensii pe tot parcursul vieții lor profesionale pentru a primi o pensie de stat la sfârșit. Vârsta de pensionare a țării este de 63 de ani pentru bărbați și 60 de ani și șase luni pentru femei.

Statisticile arată că speranța medie de viață a moldovenilor a devenit insuficientă pentru a primi contribuțiile la pensie acumulate. Prin urmare, încep să primească o pensie la aproximativ 10 ani de la pensionare.

La începutul lunii octombrie 2023, în Moldova erau 675,6 mii pensionari, adică cu 303 persoane mai puțin decât în ​​urmă cu un an. Majoritatea pensionarilor (529,4 mii persoane) primesc pensie pentru limită de vârstă (în medie circa 3680 lei), iar 99,3 mii pensie de invaliditate (suma medie – 2446 lei). Cele mai mari pensii (peste 14.631 de lei) sunt primite de „anumite categorii de lucrători ai aviației civile” (448 de persoane).

0 0 votes
Рейтинг статьи
Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments