Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă în Republica Moldova se pot înregistra și dezînregistra online prin intermediul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă sau prin intermediul echipelor mobile care vor activa în diferite localități din țară. Înregistrarea poate fi făcută online sau cu ajutorul specialiștilor din cadrul centrelor unificate de prestare a serviciilor publice (CEPP).
Este important de menționat că perioada în care un șomer nu se poate prezenta la unitatea teritorială a fost redusă de la 60 la 30 de zile calendaristice de la ultima vizită. Cei care nu respectă această perioadă (cu excepția celor care urmează o formare profesională) vor fi radiați din structura de ocupare a forței de muncă. Perioada de reînregistrare a unui șomer a fost, de asemenea, revizuită, crescând de la 3 la 6 luni.
Conform noilor norme, un șomer nu poate lipsi de la locul de muncă mai mult de 15 % din timpul total alocat pentru cursuri de formare profesională sau de perfecționare. În cazul în care acest procent este depășit, acesta va trebui să ramburseze costurile de organizare și desfășurare a acestor activități.
Toate modificările introduse vor intra în vigoare începând cu 31 ianuarie 2024 și au ca scop reducerea numărului de persoane cu statut de șomer, stimularea interesului acestora pentru ocuparea unui loc de muncă și îmbunătățirea furnizării de servicii pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă.