Fondul Național de Cultură a fost lansat în Moldova

**Sprijin pentru cultură: A fost creat Fondul Național pentru Proiecte Creative în Moldova**

La 13 decembrie, guvernul moldovean a aprobat un proiect de lege privind Fondul Național pentru Cultură, care va fi un nou mecanism de sprijin financiar pentru sectorul independent și privat din domeniul artelor și industriilor creative. Măsura se încadrează în Planul național de acțiuni pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană și reprezintă o prioritate a Ministerului Culturii pentru 2023.

Fondul va finanța proiecte de susținere a creativității contemporane, de conservare a patrimoniului cultural și de maximizare a accesului publicului la fenomenele culturale. Resursele Fondului pentru diverse proiecte culturale și editoriale vor fi aprobate de Guvern. Finanțarea va fi distribuită în șase domenii, printre care se numără inițiativele organizațiilor non-profit, publicațiile, revistele culturale, cercetarea în domeniul artei, programele de dezvoltare culturală locală și rezidențele și mobilitățile artistice.

Inițial, Fondul va fi generat din surse bugetare, inclusiv din fonduri alocate din bugetul de stat pe 2024. Gestionarea Fondului va fi încredințată Centrului Național pentru Educație Artistică, care va trece, de asemenea, printr-un proces de reorganizare.

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a subliniat că crearea Fondului Național pentru Cultură în 2024 va aduce rezultate concrete și va susține proiecte culturale eficiente. El și-a exprimat încrederea că noul format al Centrului Național de Educație Artistică va promova cooperarea dintre societatea civilă și autoritățile publice, oferind un nou dinamism artelor și industriilor creative din Republica Moldova.

0 0 votes
Рейтинг статьи
Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments