Cetățenii moldoveni vor primi compensații bănești până la venirea iernii

Cetățenii moldoveni vor primi compensații și în următorul sezon rece, dar acum aceste plăți vor fi făcute direct în formă de bani pe conturile lor. Informația a fost confirmată de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Moldova 1. Trecerea la plățile în numerar va depinde de prețurile la energie și de capacitatea financiară a guvernului.

El a declarat: “Dacă prețurile rămân ridicate, guvernul va găsi modalități de a sprijini cetățenii. Sperăm că situația se va îmbunătăți dacă prețurile la energie vor scădea. Cu toate acestea, dacă vor exista compensații, acestea vor fi doar sub formă de plăți în numerar, ceea ce va oferi cetățenilor mai multă flexibilitate.”

Ministrul a subliniat, de asemenea, că experiența altor țări arată că această metodă este mai ușoară și mai flexibilă pentru cetățeni. În ultimul sezon rece din 2023-2024, au fost acordate două tipuri de compensații: sub formă de reducere a plăților pentru gaze naturale, căldură și electricitate sau sub formă de plată în numerar de 800 de lei pentru gospodăriile care folosesc lemne de foc, cărbune sau alți combustibili solizi. Aceste compensații au fost alocate din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, finanțat de la bugetul de stat cu sprijinul Uniunii Europene, al Statelor Unite ale Americii și al altor parteneri de dezvoltare. Uniunea Europeană a avut o contribuție semnificativă la acest fond, cu un sprijin bugetar direct în valoare totală de aproape 1,5 miliarde de lei.

0 0 votes
Рейтинг статьи
Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments