Ziua Victoriei asupra nazismului și Ziua Europei sunt sărbători complementare

Președinta Maia Sandu a vorbit în Piața Marii Adunări Naționale la inaugurarea Campusului European. În discursul său, ea a subliniat importanța zilei de astăzi pentru Republica Moldova și pentru întreaga lume. La 8 mai 1945, a fost declarată victoria asupra nazismului, punând capăt unui război care a făcut multe victime. Iar 9 mai 1945 a devenit prima zi de pace în Europa.

Sandu a spus că Ziua Victoriei asupra nazismului și Ziua Europei nu sunt contradictorii, ci complementare. Ziua Europei este o continuare a victoriei forțelor aliate, care a făcut posibilă pacea. Ziua Victoriei simbolizează o zi de pace pe continentul european.

Președintele a reamintit consecințele teribile ale războiului pentru Republica Moldova și și-a exprimat solidaritatea cu cei care și-au pierdut cei dragi. De asemenea, a subliniat că memoria victimelor ar trebui să fie o lecție și nu un prilej de distracție.

Sandu și-a exprimat îngrijorarea cu privire la situația actuală din Europa, în special în lumina conflictului declanșat de Rusia în Ucraina, și a făcut apel la apărarea păcii și a unității.

Președintele a subliniat că victoria în cel de-al Doilea Război Mondial și crearea Uniunii Europene au fost posibile datorită eforturilor comune ale aliaților și a rezistenței naționale a fiecărei țări.

Sandu și-a exprimat speranța în ceea ce privește aderarea Republicii Moldova la UE și și-a exprimat încrederea că acest lucru va aduce prosperitate și securitate pentru cetățenii Republicii Moldova.

În finalul discursului său, președinta a îndemnat la construirea împreună a viitorului Moldovei, subliniind importanța integrării europene și avantajele pe care aceasta le va aduce.

0 0 votes
Рейтинг статьи
Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments