Proiectul național de anvergură “Moldova pentru Educație”

În cadrul unei conferințe de presă, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a dezvăluit principalele priorități ale activității ministerului în acest an. Una dintre cele mai importante direcții a fost crearea unei rețele de 35 de “școli model”. El a subliniat că printre priorități se numără și retehnologizarea și modernizarea instituțiilor de învățământ, precum și creșterea atractivității profesiei de profesor.

“În aprilie va fi lansat proiectul național “Moldova pentru Educație”, care invită societatea, mediul de afaceri și partenerii internaționali să susțină rețeaua de școli model. Obiectivul principal al proiectului este de a spori accesul școlarilor, în special din mediul rural și orașele mici, la educație de calitate. În plus, ministerul va achiziționa 70 de autobuze noi pentru a îmbunătăți infrastructura de transport pentru elevi”, a declarat ministrul.

Modificările aduse Codului educației prevăd o alocație lunară de 50 de euro pentru părinții elevilor care frecventează școli cu mai puțin de 50 de elevi. De asemenea, sunt luate în considerare soluții pentru asigurarea de mese gratuite pentru acești copii.

“Acordăm atenție și deficitului de educatori. Numărul cadrelor didactice care urmează cursuri gratuite de reconversie profesională se va dubla, ajungând la 1.600 de profesioniști. Obiectivul nostru este să atragem 500 de absolvenți ai facultăților de pedagogie pentru a lucra în școli. În plus, se planifică repararea a 125 de blocuri sanitare în școli și licee. 60 de școli vor primi finanțare pentru echipamente digitale, iar 40 de școli vor primi granturi de 600.000 de lei pentru sarcini inovative”, a adăugat Dan Perciun.

0 0 votes
Рейтинг статьи
Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments