Planurile lui Putin: Renașterea Uniunii Sovietice?

Șeful Ministerului de Externe a declarat că Rusia încearcă să folosească procesul democratic din Moldova pentru a submina statul moldovean, folosind tactici de război hibrid. Mihai Popșoi, șeful diplomației moldovenești, a declarat pentru Washington Post că Putin are ambiții imperiale și vrea să reînvie Uniunea Sovietică.

Popșoi a subliniat, de asemenea, că întrebarea nu este dacă Rusia vrea să invadeze, ci dacă poate. El a spus că supraviețuirea democrației în Moldova depinde în prezent de rezistența Ucrainei.

În prezent, Rusia duce un război hibrid în Moldova, folosind diferite metode de intervenție, altele decât intervenția militară directă. Printre acestea se numără instigarea unei lovituri de stat, susținerea unor proteste false împotriva guvernului, campanii de dezinformare și finanțarea grupurilor de opoziție pro-ruse.

Interviul menționează, de asemenea, consolidarea unui grup criminal la Moscova cu “lideri ai opoziției” pro-ruse din Moldova. În prim-plan se află miliardarul Ilan Șor, condamnat pentru furtul unui miliard de dolari din băncile moldovenești, care încearcă acum să atragă sprijin pentru “blocul său politic”.

Popshoy notează că, datorită asistenței americane și europene, Moldova și-a redus dependența de resursele energetice rusești, inclusiv prin furnizarea de gaze naturale lichefiate din Statele Unite la prețuri mai avantajoase.

Cu toate acestea, potrivit Washington Post, Statele Unite și partenerii săi trebuie să facă mai mult. Se sugerează că președintele Biden ar trebui să o invite pe președinta moldoveană Maia Sandu la Casa Albă și că Moldova ar trebui să primească mai multe investiții străine pentru a-și consolida infrastructura. De asemenea, este citată nevoia de asistență în combaterea amenințărilor tehnologice și a dezinformării rusești.

0 0 votes
Рейтинг статьи
Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments