Parlamentul moldovean a adoptat în a doua lectură un proiect de lege care introduce noi forme de concediu social, înăsprește măsurile de combatere a muncii copiilor și oferă mai multă flexibilitate în programul de lucru pentru mamele cu copii mici. Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale pentru a îmbunătăți condițiile de muncă și a armoniza legislația națională cu standardele europene.
Potrivit modificărilor propuse, adolescenții cu vârsta de 15 ani și peste vor putea lucra în munci ușoare doar cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali. Utilizarea muncii copiilor în sectorul informal este pasibilă de amenzi de până la 75.000 de lei.
Există, de asemenea, modificări privind femeile însărcinate, care alăptează și care au născut recent. Acum, acestea vor putea lucra noaptea, în weekend și în zilele de sărbători legale doar dacă vor dori, după ce vor prezenta un raport medical și cu acordul angajatorului. De asemenea, femeia are dreptul de a-și exprima în scris consimțământul sau refuzul de a presta muncă suplimentară înainte de începerea efectivă a activității.
În plus, proiectul prevede introducerea unui nou tip de concediu social neplătit pentru lucrătorii care au un membru de familie grav bolnav care necesită îngrijire. Un astfel de concediu poate fi acordat până la cinci zile lucrătoare pe an.