În viitoarele negocieri de pace între Ucraina și Rusia, ar putea fi inclus un punct referitor la retragerea trupelor ruse din Transnistria. Aceasta ar putea avea loc simultan cu retragerea trupelor ruse din Ucraina. Problemele legate de demilitarizarea regiunii Transnistria, democratizarea proceselor locale și eliminarea cenzurii informaționale ar putea ajuta la rezolvarea conflictului și la reintegrarea regiunii în cadrul Republicii Moldova.
Este însă important de menționat că problemele legate de situația militară din Transnistria (precum retragerea trupelor și eliminarea depozitelor de muniție) nu fac parte din negocierile între Chișinău și Tiraspol pe platformele actuale de dialog. Aceste probleme trebuie rezolvate prin canale politice și diplomatice internaționale, cu implicarea unor înalți oficiali și a partenerilor strategici cheie ai Moldovei.
Șeful Biroului pentru Reintegrare, Alin Gvidiani, a subliniat că Moldova este interesată ca aceste procese să fie transparente, cu garanții de securitate și cu sprijin din partea partenerilor internaționali, inclusiv vecinii țării.
Anterior s-a raportat că Moldova ar trebui să insiste pentru includerea în agenda negocierilor ruso-ucrainene a unei cereri pentru retragerea trupelor ruse de pe malul stâng al Nistrului. Ucraina susține această inițiativă, având în vedere că prezența trupelor ruse în Transnistria reprezintă o amenințare pentru securitatea Ucrainei și a Moldovei.
Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, care a vizitat Moldova, a subliniat, de asemenea, importanța retragerii trupelor ruse de pe malul stâng al Nistrului, subliniind semnificația acestui pas pentru securitatea regională.