FMI își exprimă îngrijorarea în legătură cu scăderea lentă a inflației în Moldova

În Europa Centrală, de Est și de Sud-Est, inflația rămâne mai ridicată decât în economiile mai avansate. Acest lucru obligă băncile centrale din regiune să mențină ratele dobânzilor la un nivel ridicat pentru o perioadă lungă de timp, ceea ce nu este necesar pentru țările din zona euro. Aceasta este opinia unui înalt oficial al Fondului Monetar Internațional, Alfred Kammer. Analiștii preconizează că Banca Centrală Europeană va începe să reducă ratele dobânzilor în luna iunie, citează reuters.com, potrivit mybusiness.md.

Ungaria, Polonia și Cehia, inspirate de încetinirea creșterii prețurilor, au început deja să reducă ratele dobânzilor. România, însă, a amânat această măsură, deoarece inflația rămâne ridicată.

Scăderea inflației este lentă în Republica Moldova, România, Muntenegru, Ungaria și Serbia. Potrivit FMI, economiile emergente, inclusiv România, au înregistrat o scădere a încrederii în ultimii trei ani, iar unele bănci centrale au fost supuse unor presiuni politice.

În februarie 2024, Banca Națională a Moldovei a redus rata dobânzii de referință de la 4,75% la 4,25% pe an, care se aplică operațiunilor majore de politică monetară.

0 0 votes
Рейтинг статьи
Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments