Autoritățile recunosc că, în cadrul noului sistem de plăți, ar putea apărea datorii.

Autoritățile au decis să renunțe la includerea compensațiilor de iarnă direct în facturile pentru serviciile comunale. În schimb, cetățenilor li se vor acorda bani pe care trebuie să îi transfere personal furnizorilor de servicii. Această schimbare a generat discuții în parlament, deoarece există temeri că o parte dintre oameni ar putea cheltui acești bani pentru alte necesități, ceea ce ar duce la creșterea datoriilor pentru serviciile comunale, în special pentru încălzire.

Expertul în energetică Sergiu Tofilat a subliniat că, în cazul încălzirii centrale, problema este deosebit de gravă. Dacă datoriile pentru energie electrică și gaz pot fi soluționate prin deconectare, încălzirea nu poate fi oprită în sezonul rece. Acest lucru ar putea duce la situația în care ceilalți locatari ai blocurilor de apartamente vor fi nevoiți să plătească pentru cei care nu achită facturile.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale explică noua abordare prin dorința de a asigura transparența și de a preveni eventualele abuzuri. Deși în Moldova nu au fost raportate astfel de cazuri, în țările vecine s-au înregistrat situații în care fondurile destinate plății energiei au fost deturnate de companii.

Cu toate acestea, autoritățile au încredere în disciplina cetățenilor. Majoritatea plătesc la timp facturile pentru gaz, energie electrică și încălzire. Totuși, experți precum Tofilat consideră că noua abordare va crea riscuri financiare pentru furnizori, care ar putea să se confrunte cu pierderi și creșterea datoriilor. Dacă aceste companii vor fi nevoite să contracteze împrumuturi, dobânzile vor fi, în cele din urmă, suportate de consumatori.

0 0 votes
Рейтинг статьи
Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments