Actual Evenimente știri de TOP

(VIDEO) PRO sau CONTRA panglicii Sf. Gheorghe de 9 mai – „Ziua Victoriei”

Tot mai multe persoane se întreabă, să poarte sau nu, panglica Sf. Gheorghe de 9 mai – „Ziua Victoriei”. Pentru a face lumină la această întrebare, am intervievat un grup de drochieni.  Câte persoane, atâtea păreri, pro și contra, majoritatea au recunoscut că au purtat panglica în anii precedenți fără să îi cunoască semnificația.

Panglica în sine este de natură să creeze confuzie. Apărută în timpul Rusiei ţariste, ea a devenit un simbol al armatei ruse, fiind ataşată decoraţiei „Sfântul Gheorghe”. La începutul perioadei sovietice a dispărut – nici nu avea cum să se întâmple altceva cu un simbol ţarist – pentru a fi reactivată în 1941. În faţa invaziei naziste, Stalin a căutat să mobilizeze toate resursele aflate la îndemână, inclusiv la nivel simbolic. Panglica negru-portocalie a Sfântului Gheorghe a reintrat astfel în spaţiul public de la Moscova – deşi nu sub denumirea ei originală -, fiind folosită pentru diviziile de gardă şi anumite decoraţii. Decoraţia „Crucea Sfântului Gheorghe” a fost reînfiinţată în Federaţia Rusă abia în 1998 – cu tot cu panglică. Iar de câţiva ani, campaniile de purtare a acestei panglici sunt legate de reabilitarea sau promovarea imaginii Uniunii Sovietice în legătură cu cel de-al Doilea Război Mondial. Anume în acest punct apar confuziile.

UNIMEDIA vă propune un fragment din postarea lui Alexei Navalnîi în care acesta aduce mai multe argumente de ce panglica Sf. Gheorghe nu poate fi considerată un simbol al sărbătorii 9 mai.

„Cetățenii noștri mai tineri, strigă în gura mare „Buneii noștri au luptat!” și cred din toată inimă că panglica Sf. Gheorghe este simbolul victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Dar acea generație a cărei buneii într-adevăr au luptat, trebuie realmente să țină cont de adevărul istoric. De altfel, după cum îi place să spună partidului „Rusia Unită”, are loc falsificarea istoriei.

Am o atitudine destul de echilibrată față de panglica Sf. Gheorghe, dar ea nu a fost niciodată un simbol al Victoriei și al sărbătorii 9 mai. Amintiți-vă cum ați mers cu buneii la paradă în perioada sovietică, ați văzut undeva panglici Sf. Gheorghe? Am mers cu regularitate pe 9 mai cu bunica în Parcul Gorki, unde ea s-a întâlnit cu camarazii de război. Și mare parte din viața mea am trăit în orășele militare, unde Ziua Victoriei este o sărbătoare specială. Nici pe aproape nu am întâlnit în ele panglici Sf. Gheorghe.

Ar fi putut exista unele panglici asemănătoare pe steaguri de regiment, nu-mi amintesc. Dar NICIODATĂ panglica Sf. Gheorghe nu a fost un simbol semnificativ de 9 Mai.

Anume cunoscutul publicist rus, Alexandr Nevzorov, considerat părintele acestei estetici atribuite de Putin, este cel care a pus în circulație peiorativul panglica de Colorado”, spune acesta.

Potrivit acestuia, panglica Sf. Gheorghe, ca simbol al 9 mai, nu este altceva decât un rebranding introdus de Elțîn și Putin împotriva comuniștilor care în acea perioadă amenințau partidul „Rusia Unită”. Scopul panglicii era eliminarea culorii roșii. Atâta tot. Nu înțeleg, de ce cuiva să-i fie rușine: culoarea Victoriei este roșie. Drapelul victoriei este roșu.

Panglica Sf. Gheorghe poate fi folosită ca un simbol al armatei, ca un simbol al Primului Război Mondial, ca un simbol al succesiunii imperiale. Unul dintre simboluri unificatori ai țării, la urma urmei. Dar nu trebuie să-l atribuim zilei de 9 mai. Nu e bine față de acei care au luptat sub steagul de o culoare cu totul și cu totul diferită.

 

 

Jitaru Cristina

La orice ușă închisă, există o fereastră pe care o poți deschide. Nu există nimic imposibil, totul se poate realiza, voință să fie.

Adaugă un comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.