Actual Sfaturi știri de TOP

Victime ale procesului de fabricație a vinului

Este timpul în care mustul se transformă în vin, iar totodată crește numărul deceselor din cauza inhalării bioxidului de carbon rezultat din fermentația vinului. Aproape că nu există an în care să nu se înregistreze victime ale procesului de fabricație a vinului, aproximativ toate accidentele de acest gen fiind mortale.

foto/ZiareLive.ro

În lipsa oxigenului din aceste spaţii închise (beciuri, magazii sau alte încăperi), dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentaţie se transformă în monoxid de carbon, gaz fără culoare sau miros, care pătrunde în organism pe cale respiratorie şi constituie o otravă puternică. Astfel, din cauza acestui gaz, de la începutul lunii septembrie au decedat 4 persoane.

Recomandări:

– Nu este recomandată amplasarea recipientelor cu vin în proces de fermentare în beciuri , mai ales dacă beciurile nu sunt dotate cu sisteme de ventilare.

–  Este recomandată amplasarea recipientelor cu vin în proces de fermentare în spații ventilate corespunzător.

– Atunci când mergeți în beci sau în spațiile în care sunt amplasați recipienții în care se produce fermentația, este recomadat să aprindeți o lumânare. Nivelul de oxigen poate fi verificat, în funcție de durata de ardere a lumânării.

– Anuntaţi întotdeauna pe cineva că veţi intra într-un spaţiu neventilat corespunzător în care fierbe vinul.

– În cantităţi mici acest gaz ia naştere din respiraţia tuturor vieţuitoarelor, însă în cantităţi mari se produce în procesul de fermentare a fructelor (borhot de struguri, prune etc.) sau prin putrefacţia materiilor organice;

– Persoana care a inhalat cantităţi mai mici de bioxid de carbon prezintă dureri de cap, greţuri cu sau fără vărsături, ameţeli, tulburări de vedere, greutate în respiraţie. Dacă gazul din aer este în concentraţie foarte mare, omul îşi pierde cunoştinţa în câteva minute, cade şi poate muri rapid; este foarte important de ştiut că victima nu-şi dă seama că se intoxică şi deci nu este conştient pentru a lua măsuri de autosalvare;

– În prezenţa mai multor oameni, persoana intoxicată cu acest gaz poate fi salvată, dacă în primele minute de pierdere a cunoştinţei este scoasă din atmosfera toxică şi dusă la aer curat.

Cetățenii sunt rugați să respecte regulile elementare de securitate pentru a evita cazurile de intoxicare cu dioxid de carbon.

 

Adiaconiței Iuliana

"Cu mine se petrece ceva:o viață de om"

Adaugă un comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.