Actual știri de TOP

Veste proastă pentru fumători. Cu cât s-au scumpit țigările

Veste proastă pentru fumători. Preţul ţigărilor cu filtru a crescut cu patru lei, iar un pachet de ţigări fără filtru costă cu cinci lei mai mult. Scumpirile au fost determinate de majorarea accizelor pentru produsele din tutun.

Dacă anul trecut, un fumător trebuia plătească pentru un pachet de ţigări cu filtru cel puţin 21 de lei, atunci în acest an, acelaşi pachet de ţigări va costa 25 de lei. S-au scumpit şi ţigările fără filtru. Pentru ele, fumătorii vor trebui să scoată din buzunare cel puţin 19 lei, cu cinci lei mai mult decât până acum.

Scumpirile au loc din cauza majorării accizelor la produsele din tutun. Specialiştii avertizează fumătorii că accizele vor creşte în fiecare an, ceea ce înseamnă că şi ţigările se vor scumpi treptat.

„Nu au crescut atât de mult: cu 70 de lei la o mie de ţigări cu filtru. Dacă comparăm cu anul 2018 în total constituie 610 lei la o mie de ţigări. La cele fără filtru 200 de lei la mia de ţigări. Deci este o diferenţă de trei ori”, a afirmat consultantul principal Direcţia politici, ANSP, Ion Șalaru, pentru prime.md.

Unii fumători afirmă că, lunar, cheltuiesc câte două mii de lei pentru ţigări, iar un preţ mai mare nu îi va determina să renunţe la acest viciu.

Alţii însă spun că ar putea să lase fumatul.

Comercianţii sunt convinşi că preţul majorat al ţigărilor nu îi va speria pe fumători.

Potrivit legii, din acest an, este interzisă vânzarea produselor din tutun în gheretele din preajma  instituţiilor de învăţământ.

„Sunt aplicate restricţiile ce ţin de distanţa de 200 de metri de la gheretele şi chioșcurile care comercializează tutun se are în vedere acele locuri de comerţ cu o suprafaţă mai mică de 20 de metri pătraţi. Ei pot să rămână în acelaşi loc, dar să nu vândă ţigări”, a mai adăugat consultantul principal Direcţia politici, ANSP, Ion Șalaru, pentru prime.md.

Legea antifumat a intrat în vigoare în septembrie 2015. Atunci, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, 27 la sută dintre moldoveni erau fumători. După doi ani de la implementarea legii, numărul acestora a scăzut cu aproape două procente.

Potrivit datelor oficiale, anual, din cauza bolilor provocate de fumat, în Moldova mor aproape 5.000 de oameni, ceea ce reprezintă 12 la sută din totalul decesurilor.