Actual

Vesela din plastic de unică folosinţă va fi INTERZISĂ în Moldova

Peste trei ani, am putea scăpa de vesela din plastic. Utilizarea şi producerea farfuriilor şi tacâmurilor de unică folosinţă ar putea fi interzise în ţara noastă.Documentul prevede amenzi de până la 12 mii de lei pentru cei care vor folosi aceste obiecte.

O iniţiativă legislativă în acest sens a fost înregistrată în Parlament de un grup de deputaţi.Potrivit autorilor, iniţiativa are scopul de a proteja mediul înconjurător transmite Prime.md. Autorii proiectului afirmă că materialele din care sunt produse farfuriile, tacâmurile, paharele şi beţişoarele din plastic se descompun sute ani şi, respectiv, poluează mediul şi afectează solul.

„Agravează, în primul rând, structura solului. Se formează soluri necalitative, soluri care se mişcă spre structură care se numeşte soluri de deşert. Incinerarea provoacă formarea unor substanţe nocive”, a spus ecologistul Valentin Bobeică.

Grupul de iniţiativă propune ca, din 1 ianurie 2021, toată vesela de unică folosinţă să fie produsă din materiale naturale, cum este, de exemplu, amidonul.

„Noi am dat termin de 1 ianuarie 2021 ca să aibă suficient timp ce şi cei care importă ca să revizuiască sursa de import, şi cei care produc să reutileze, să poată produce din componente biodegradabile”, a precizat deputatul PL, Ștefan Vlas.

Deşi susţin că vesela din plastic este comodă, în special la picnicuri, mulţi moldoveni salută iniţiativa deputaţilor.

Documentul urmează să fie examinat de Guvern şi Parlament.

sursa/prime.md