Actual știri de TOP

Un nou focar de pestă porcină se extinde în Moldova

Într-o gospodărie particulară situată la 1,5 km de localitatea Mereni, raionul Anenii Noi a fost descoperit un nou focar de pestă porcină africană la porcii domesticii. 

Centrul Republican e Diagnostic Veterinar a realizat diverse investigații clinice, epidemologice și marfoptaologice s-a stabilit diagnosticul prezumtiv de pestă porcină africană. Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, ancheta epidemiologică este în plină desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori ai subdiviziunii teritoriale Anenii Noi, în colaborare cu alte instituții competente ale statului.

Poza: Jurnalul National

Pesta porcina africană nu este periculoasă pentru om, însă boala se răspândește foarte repede în rândul animalelor și provoacă mari pagube materiale agriculturii. Pier până la 100 de procente din porcii afectați.

Carnea de porc provenită de la animalele infectate nu constituie un pericol pentru oameni, dar nu se recomandă pentru consum.

Agentul cauzal al pestei porcine africane persistă în produsele din carne de porc care nu au fost tratate termic: cârnați și produse alimentare sărate, risipa de alimente pentru hrana porcinelor.

RECOMANDĂRI:
  • Agenția solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent în cazul îmbolnăvirii sau pierii animalelor sau a depistării cadavrelor de porcine.

Jitaru Cristina

La orice ușă închisă, există o fereastră pe care o poți deschide. Nu există nimic imposibil, totul se poate realiza, voință să fie.

Adaugă un comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.