Actual Generația X

Să fie poezie! Descoper-o pe Daniela Furtună, laureata Festivalului Poeților Uitați: ”Dor de Coșbuc”!

A absolvit de curând liceul, a reușit să fie admisă la una dintre cele mai bune universități din România și… s-a plasat pe locul II în cadrul Festivalului Național ”Dor de Coșbuc”, care mai este numit și Festivalul Poeților Uitați. Este vorba despre Daniela Furtună, o tânără îndrăgostită de poezie. Și cum Drochia se poate mândri cu tineri deosebiți, talentați, este binevenit să ne cunoaștem eroii. Pe Daniela o puteți cunoaște alături de noi, din interviul ce urmează:

Ce înseamnă poezia și de unde vine această pasiune?
Poezia este un virus, odată contactând cu sângele, nu îl lasă în pace. Însă îmbolnăvindu-te, nu vrei să scapi, nu cauți leac. Mi-aș dori ca toți să ne îmbolnăvim de acest virus și să nu avem imunitate la el. În general, versurile sunt interesante ca tehnică, uneori într-o pagină de proză este mult mai greu de relatat ceea ce se poate de spus într-un singur vers. Sau, mai pe scurt, la această întrebare: ”Ce este poezia?”, ultimul romantic Mihai Eminescu răspundea: ” Înger palid cu priviri curate,/Voluptos joc cu icoane şi cu glasuri tremurate./Strai de purpură şi aur peste ţărâna cea grea.”
Pentru mine poezia este un loc anume, este o cutie de rezonanță a sufletului în care îmi găsesc liniștea, sau o rugăciune în care mă odihnesc.
Această pasiune a pornit dintr-un exercițiu: eram prin clasa a II-a, când auzisem la televizor că pentru a-ți întări memoria este nevoie de a citi înainte de somn circa 5 poezii. Așa, în scurt timp, acest exercițiu s-a transformat într-o pasiune ce durează încă mulți ani.

Povestește-ne despre Festivalul ”Dor de Coșbuc”. De ce este Festivalul Poeților Uitați?
În orașul Călărași a avut loc cea de-a doua ediție a Festivalului Național al Poeților Uitați ”Dor de Coșbuc”. Organizatorii evenimentului: Consiliul Raional Călărași, Direcția Învățământ, Tineret și Sport, și directorul Festivalului Mihai Doloton, ne-au primit pe noi, cei 35 de laureați din toate colțurile republicii pentru a aduce un omagiu criticului literar, scriitorului și traducătorului George Coșbuc. Asemenea, anul acesta se împlinesc 100 de ani de la moartea acestuia, îl putem numi Centenarul Coșbuc.
Directorul Festivalului, la sfârșit, după înmânarea premiilor, a răspuns la această întrebare, întrucât pe mulți invitați îi deranja sintagma din titlul festivalului: ”Poeților Uitați”. În România, opera lui Coșbuc a fost scoasă din programul școlar de învățământ, iar în Republica Moldova, chiar dacă mai întâlnim vre-o poezie de-a poetului, totuși se simte pierderea creației sale din vizor.

Ce impact are poezia asupra tânărului contemporan?
Spun cu certitudine că mulți tineri sun îndrăgostiți de poezie și de literatură în general. Aceasta o demonstrează numărul crescător al festivalurilor, concursurilor și cenaclelor literare. Poezia are un impact vizibil asupra tânărului contemporan, întrucât ea educă în maniera în care a fost scrisă, de exemplu, poezia clasică educă trecutul și principiile în tineri, iar poezia modernistă, educă libertatea.

Ai absolvit liceul și ești la început de cale, vei pune în ghiozdanul tău și o carte de poezie?
Încep să conștientizez că am absolvit liceul, dar nu până la urmă. Și simt un mic haos care așteaptă să fie reorganizat. Desigur că îmi voi lua o carte de poezie cu mine, ba chiar toată biblioteca dacă aș putea, pentru că fiecare din cărți îmi aduc aminte de liceu, de colegi, de profesori, de părinți, de casă, și aș vrea pe totți să-i am în ghiozdan, acolo la facultate.
La finalul interviului nostru, Daniela ne-a recitat o strofă din poezia sa preferată.

Reportera stagiară: Violina CĂRĂUȘ

Jitaru Cristina

La orice ușă închisă, există o fereastră pe care o poți deschide. Nu există nimic imposibil, totul se poate realiza, voință să fie.

Adaugă un comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.