Actual Generația X Sfaturi știri de TOP

Psihologul Vladimir Rotaru încurajează adolescenții să ofere o lecție adulților.

https://www.facebook.com/profile.php?id=1850943383Te-ai gândit vreodată la regimul de viață al fiecăruia dintre noi și la faptul că trăindu-l zi de zi, provocăm suferință persoanelor cele mai dragi, copiilor noștri adolescenți?  Vladimir Rotaru, psiholog, ne descrie într-o manieră dramatico-umoristică cercul vicios parcurs fără voia lor de adolescenții din multe familii și îi provoacă pe aceștia să ofere o lecție adulților. Lecțiile cu cel mai mare impact le vom publica pe site, iar 3 dintre ele le vom premia, toate rezultatele fiind publicate pâna pe data de 1 mai, 2018. 

Cât de frumoasă este viața cu toate clipele de zâmbet și chiar cu cele de tristețe. Stimate cititor-gânditor! Îți scriu câteva rânduri-gânduri. Te îndemn să le citești, iar la final să descoperi provocarea care ți-am pregătit-o și să încerci să o realizezi, spre umorul, uimirea, dar și învățătura noastră a tuturor.

Căsătoriții din societatea noastră, se întâlnesc cu cumetrii, cu nășeii, cu părinții și prietenii de familie, merg la lucru, aleg şi privesc din internet filme şi emisiuni de divertisment, fac cu vecinii lor vreo activitate socială, de obicei un frigărui. Bărbații discută politica, femeile despre ale casei. Copiii se joacă.

Într-o parte, stă câte o fată sau un băiat de vreo 14 ani. Ei nu râd la glumele celor mari, sunt plictisiți și obosiți să dădăcească pe frații sau surorile mai mici. La școală au probleme. Dacă vor află părinții, vor avea probleme și acasă. Dacă se descarcă pe cei mai mici, o pățesc. Le rămân semenii. Vorbesc cu ei ore în șir, analizează comportamentele adolescenților puțin mai mari de 16, 18 ani. Apoi tind să copie pe acei adolescenți care sunt mai populari, indiferent cum se obține popularitatea. Băieții au tacticile lor.

Adolescenți de primă oră, așteaptă să le crească păr în zonele unde văd sau știu că bărbaților le-a crescut deja. Încep a merge cu pieptul mai umflat, a face exerciții fizice, a alege o coafură mai deosebită, haine mai deosebite. Fetele copie stilul vestimentar, manierele, culorile, feminitatea, așa cum o percep la tv sau la cele mai adorate fete din școală. Și unii și alții folosesc cuvinte auzite, cărora nu le înțeleg sensul. Se ceartă cu părinții, dar nu pot argumenta poziția lor. Se plâng pe colegi, pe profesori, dar soluțiile părinților nu pare să îi ajute. Se agită de faptul cum arată. Așa, din zi în zi, cresc un pic mai mari. Se consideră deja maturi, doar au primit buletinul, iar în curînd vor avea dreptul să voteze, s-au îmbătat deja de câteva ori. Atenția ambelor sexe se îndreaptă unul spre celălalt, fetele folosesc haine, parfumuri și cosmetică, iar băieții încearcă să dea dovadă de masculinitatea lor, fiind duri, curajoși, gentelmani. În falsitatea ce o imită, găsesc un partener. Crează un cuplu. Tot ce găsesc în internet aduc la cunoștință partenerului, în special noutățile haioase și cele șocante. Printre toate istoriile, spun cîte una cu scopul de a verifică atitudinile celuilalt. Vor să înțeleagă cum este celălalt, cum gândește, ce crede. În general, sunt plini de idei greșite. Vreau unul de la altul ceea ce simt ei, ceea ce văd la alții, ceea ce au citit undeva sau au auzit de la cei mai mari.

Pînă la urmă nu prea știu ce vor. Se încâlcesc și încâlcesc pe partener. Încep să-și dăruiască cadouri, dar și să se certe, exact că cei mari. Ajung la prima experiență sexuală, iar după câteva, fata devine însărcinată și 2 adolescenți infantili, devin părinți. Abia în momentul cînd adolescenta a rămas însărcinată, părinții ei se distrag de la frigărui, televizor și bîrfe și ce credeți că fac? Cer socoteală fetei, cică, de ce este proastă? Apoi cer socoteală băiatului și părinților lui, de ce ei sunt iresponsabili? Se uită spre copiii mai mici și le spun – dacă vei face așa, te tăi bucățele. Se ascund de ochii lumii, în casă, cu ușile și ferestrele închise, se răcoresc puțin lovind în fiica lor, apoi decid dată nunții.

Profesorii din școală sunt șocați, dar pe de altă parte se bucură și spun – v-am spus eu unde o să ajungă acea fată! Apoi iaca, să ascultați cînd vorbesc, nu căscați gurile. Vecinele vin să „compătimească”, cumătrele la fel. Doar buneii, de obicei, nu judecă. Ei știu că aceste lucruri s-au întîmplat de sute de ori. Ei știu că nu e nici o vină, iar dacă este, atunci nu e doar a tânărului. Cuplul nefericit, devine fericit cînd se hotărăște dată nunții. Toți se veselesc, de parcă nu a fost nici o neplăcere, de parcă totul a fost plănuit să fie așa cum este. Ciocnesc paharele, numără banii, găsesc o casă, tinerii căsătoriți se sărută. Apoi se naște copilul. Acum bucuria e mai mare și de dată asta adevărată. Apare pe lume ceea ce era considerat o greșeală. Buneii nou-născutului fac o listă pentru cumătri. Părinții copilului cheamă nășeii. Fac cumătria. Apoi încep să lucreze și uneori să iasă la activități sociale. De obicei frigăruie. Mai nasc un copil, pe care îl lasă în grijă primului născut. Spun bancuri. Se veselesc. Aparte de toți stă un adolescent, de vreo 14 ani și se întreabă care e sensul vieții, ce este iubirea, de ce m-am născut aici, cum să găsesc un om cu care să mă simt bine, de ce sunt săraci și bogați, de ce părinţii mă ceartă. Apoi, se împrietenesc …. Să se facă concluzii!

PROVOCARE!

Oferă o lecție adulților, fie părinților tăi sau altor adulți. Să fie o lecție din care ei vor înțelege (își vor aminti) cum e să fii adolescent/ă și să urmeze o transformare în gândurile și comportamentele lor după lecția primită.

Lecțiile cu cel mai mare impact le vom publică pe site, iar 3 dintre ele le vom premia (scrisoare oficială de merit, carte, premiu material), toate rezultatele fiind publicate până pe data de 1 mai, 2018.

 

Așteptăm istorii cât mai detaliate pe adresele: Vladimir Rotari, buzz.md, BuzzDrochia

 Îți urez SĂ CREZI că poți avea succes!

Jitaru Cristina

La orice ușă închisă, există o fereastră pe care o poți deschide. Nu există nimic imposibil, totul se poate realiza, voință să fie.

Adaugă un comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.