Actual Sfaturi

Postul de 40 de zile. De ce trebuie să postim?

Calendarul ortodox 2018 ne arată faptul că postul Crăciunului se începe la data de 28 noiembrie și se va încheia pe data de 6 ianuarie 2018, în Ajunul Crăciunului. Postul Nașterii Mântuitorului este ținut  cu sfințenie de mulți credincioși de aici și de peste hotare. Acest post îi ajută pe credincioși să-și depășească încercările, având mai multă credință și lucrând pentru curățirea lor sufletească.

De ce trebuie să ținem post?

Postim pentru că trebuie, suntem îndemnați de alții, vrem să ne spovedim și să ne împărtășim. Important este că vrem să postim, dar frumos ar fi să înțelegem valoarea de jertfă a postului și valoarea sa duhovnicească. Nu Dumnezeu are nevoie de postul nostru sau preotul, ci noi înșine, pentru curățirea păcatelor și apropierea de Taina Spovedaniei și a Împărtășaniei. Postul reprezintă vremea însănătoșirii de boli, vremea pocăinței, vremea iertării și vremea înfrânării poftelor.

Mulți dintre credincioși fac greșeli în timpul postului.

Ținem post prima și ultima săptămână – este exact cum ai încerca să faci un pod și realizezi doar capetele acestuia, fără partea din mijloc. Cam așa este cu postul pe care îl ții în prima și ultima săptămână; este ceva, dar nu totul.

Unii cred că și-au stricat postul dacă au atins sau au mâncat din neatenție cele ce nu se cuvin a fi consumate în  post.  Postul este o problemă de voință, așa că, dacă cineva a greșit cu voie sau fără voie, gustând ceva dulce, trebuie să se lupte să țină post mai departe. Dacă ne murdărim, ne spălăm și ne luptăm să rămânem curați, nu ne tăvălim prin noroi.

„E mai păcat să poftești decât să mănânci !” – Dacă ar fi așa, am putea spune: e mai păcat să vrei să furi decât să furi, e mai bine să omori decât să  vrei să omori etc. Noi știm că cel care poftește, dar luptă și nu greșește, primește răsplată de la Dumnezeu!

 „Nu țin toți din casă post și mi-e greu să fac mai multe feluri de mâncare, nu am timp, nu am bani”. – E adevăratuneori osteneala este mai mare, dar și răsplata  este pe măsură. O gospodină pricepută și cu dragoste pentru cei din familie poate face așa încât cei care nu țin post să nu cârtească, iar ceilalți să poată posti liniștiți. În privința banilor, un post mai aspru nu presupune un efort  mare. Problema este că noi vrem post, dar  cu mâncăruri cât mai bune!

Dincolo de a nu mânca și a nu bea, înseamnă a te așeza în liniștea lui Dumnezeu. Nu în ultimul rând nu este o obligație de serviciu, postul este o bucurie. Este un mod al lui Dumnezeu de a se face cunoscut oamenilor și de a-i face pe oameni să înțeleagă adevăratul ritm al vieții. Apoi, una dintre propunerile pe care putem să o facem liniștiți în timpul postului este să vorbim mai puțin, să muncim mai atent, să ne iubim mai cu grijă, să fim un pic mai atenți la tot ceea ce Dumnezeu ne-a dăruit, pentru că, până la urmă, nu vine chiar totul din construcția financiară a lumii, ci și din partea morală a lumii  ” , a comunicat preotul Constantin Necula pentru Agerpres.