Actual știri de TOP

Pavel Vuluță – Creștinii au învins ciuma, vom învinge cu credință și pandemia

La etapa actuală, COVID-19 a reuşit să facă schimbări în domeniile: educaţional, economic şi social, dar cum se luptă biserica cu acest virus? Intervenții a făcut noul virus și în lumea ortodoxă și cea duhovnicească. Copleșiți de spaimă și depresie, unii oameni devin sceptici și au dubii față de credință, încetând să meargă la sfintele lăcașe.  Alţii, dimpotrivă, vor cu tot dinadinsul să ajungă la sfânta liturghie, neținând cont de îndemnul autorităţilor și de posibilele sancționări. În preajma sărbătorilor pascale, aceasta autoizolare dă bătăi de cap creştinilor, pe toţi îi macină întrebarea ” Ce impact a avut acest virus asupra bisericii? Se va aduce Focul Haric în noaptea Învierii? ” La aceste și alte întrebări am căutat să aflăm răspuns de la Pavel Vuluță,  protopop de Drochia, paroh al Catedralei „Adormirea Maicii Domnului” din or. Drochia, protoiere mitrofor.

-Preacucernice părinte, ce părere are biserica depre acest virus?

Cel mai mare virus pentru un creștin este păcatul. Cel mai dureros este că unele păcate care sunt strigătoare la cer le legitimează, spre exemplu avorturile, dar biserica oricum condamnă până în ziua de astăzi că este o crimă. Creștinele fidele ascultă și au grijă de viața lor spirituală, depun stăruință și se feresc de acest păcat, dar el totuși este. Probabil ar fi trebuit să ne gândim la cazul dat, că un virus ca acesta nu apare așa din senin, că sunt consecințele răului, cum ne petrecem noi viața sau cât de corecți suntem noi în fața lui Dumnezeu. Până acum, au m-ai fost epidemii ca ciuma, cholera, tifos și biserica mereu s-a rugat pentru creștini, mergeau cu icoanele prin toate localitățile și așa s-au izbăvit. Pe atunci nu era medicina atât de dezvoltată precum astăzi, și totuși până la urmă vedem la ce am ajuns.”

-În orașul Drochia la fel ați mers cu icoana?

„ Aici în oraș, noi am mers chiar de duminica crucii și am stropit cu apă sfințită. În altă zi cu icoana Macii Domnului- apărătoarea, atunci am citit Acatistul. A fost o propunere de la mai mulți preoți să citim și la spital, dar sunt restricții și asta într-un fel ne împiedică.”

-Cei care au reușit să se împartășească dar au ținut post, ce fac?

„ Bisericile nu sunt închise, până la urmă noi clerul bisericii suntem binecuvântați de Înaltpreasfințitul Vladimir al Mitropoliei, că bisericile și clerii să-și ducă misiunea mai departe, să se roage, să fie slujbele. Până a fi restricțiile dure, făceam slujbe miercurea, vinerea ca să nu fie multă lume adunată sâmbăta și duminica. Două săptămâni creștinii au avut posibilitatea de a se mărturisi și împărtășa, dar totuși până la urmă cei ce au doritnță se pot ruga și de acasă, Dumnezeu e pretutindeni. Desigur, că o rugăciune comună este mai puernică, mai luminoasă e mai auzită de Dumezeu.”

-Cum va fi anul acesta de sfintele Paște, va fi adus Focul Haric?

„ Din informațiile care le dețin, am înțeles că Israelul nu ne permite să luam Focul Haric și posibil că anul acesta să nu îl avem, un răspuns mai sigur îl vom avea în următoarele zile. Referitor la sărbătorile de Florii, Învierea Domnului și Paștele Blajinilor știu că Înaltpreasfințitul Vladimir se va întâlni cu Președintele Republicii Moldova și vor discuta de toate cele menționate.”

-În cazul în care Guvernul  Moldovei nu va fi deacord ca oamenii să meargă la sfințitul darurilor pascale,ce vor înterprinde bisericile?

 Noi slujim și vom citi rugăciunile, dar există un demers înaintat către Comisia Națională pentru Situații Excepționale în care am inclus câteva propuneri, una ar fi, că pe la orele 4-5 dimineața după încheierea slujbei creștinii să iasă fiecare la poarta sa, să păstreze distanța și va trece preotul la fiecare în parte și va sfinți pasca. Dar, totuși sperăm că vom obține permisiunea ca acest sfânt procedeu să fie oficiat în curtea bisericilor.”

-Există vreo prezicere în Biblie despre situația pandimiologică actuală?

În Biblie nu se vorbește anume de COVID-19, se vorbește în apocalipsă despre ce ne așteaptă. La moment suntem puși la o încercare de înțelepciune, credință, răbdare dar cred că vom ieși cu bine din acest impas.”

-Ce părere aveți despre preoții infectați cu COVID-19?

Din câte cunosc le este sistată activitătea, stau în carantină. Am auzit că sunt doi, unul este părintele Marin care slujește la Biserica Arhanghelul Mihail de la Spitalul nr.2 din Chișinău, dânsul poate că nici nu din biserica s-a infectat, deoarece el are contact direct cu bolnavii. Iar celălalt  de la Ștefan Vodă, care a organizat pelerinajul de la Poceaev, demult nu mai este preot.  Dar realitatea este una : nimeni din noi nu e asigurat că nu se poate infecta.”

-Ce sfaturi oferiți enoriașilor privitor la situația în care ne aflăm?

Întâi de toate să se roage, să nu cadă în panică, deznădejde pentru că acesta la fel este un păcat. Dumnezeu este doctor al trupului și sufletului nostru. Lumea moare și de la alte boli, dar panică din asta nu face nimeni, cred că așa ar fi trebuit să fie. Trebuie să fim mai precauți cu toții, să respectăm igiena acasă, în societate și în orice loc în care mergem, aceaste reguli trebuiau respectate până acum și de acum înainte. Toată speranța o avem în unul Dumnezeu, pentru că tot ce se întîmplă este numai cu voia Lui. Poate numai așa ne vom uni, deoarece numai
necazul, sărăcia, tristețea va uni om cu om. Sănătate, puteri și încredere pentru că am ieșit din multe până acum, vom ieși și din pandemia actuală.”

La încheirea discuției cu parohul Pavel, a venit cu o istorioară- povață.

” Cică pe timpul când bântuia Cholera, iată că unui călugăr îi iese chiar ea în cale.

Călugărul o întreabă:

-Unde te duci?

-Mă duc în orașul apropiat să omor 1000 de oameni.

Peste un timp călugărul din nou se întâlnește cu Cholera, și o întreabă:

-De ce m-ai mințit?

-Cum te-am mințit?

-Ai zis doar că mergi să omori 1000 de oameni, dar ai omorât 5000.

– Eu nu am mințit, într-adevăr am omorât doar 1000 de oameni, iar ceilalți 4000 au murit de frică.”

Morala: Panica care se face la moment e cea mai dăunătoare sufletului și trupului. Astfel, că doar
rugându-ne Mîntuitorului să ne ocrotească și să ne întărească, vom trece peste toate
greutățile cu credință și prin rugăciune.