Actual Sfaturi știri de TOP

Începând cu 1 ianuarie 2019, pungile din plastic au fost interzise în comerț

Începând cu 1 Ianuarie 2019, utilizarea și comercializarea pungilor de plastic este interzisă. Potrivit strategiei de mediu pentru anii 2014-2023, protecţia mediului constituie o problemă de o importanţă globală, care trebuie să devină o prioritate naţională, deoarece vizează în mod direct condiţiile de viaţă şi sănătatea populaţiei, realizarea intereselor economice, precum şi capacităţile de dezvoltare durabilă a societăţii.

Un proiect de lege, votat de Parlamentul în primă lectură, prevede interzicea treptată a pungilor din plastic de unică folosință la punctele de vânzare. Din 1 ianuarie 2019, restricțiile vor fi aplicate pentru pungile mai groase, cu sau fără mâner. Pungile mai subțiri vor fi interzise în comerț de la 1 ianuarie 2020, iar cele foarte subțiri – de la 1 ianuarie 2021, transmite IPN.

Unul din autorii proiectului, deputatul liberal Valerian Bejan, a declarat că în Republica Moldova fiecare cetățean folosește anual în medie 140 de pungi de plastic, adică 420 de milioane de pungi în total. Acestea se descompun în câteva sute de ani, iar în timpul arderii emit gaze toxice. Producerea pungilor din amidon ar fi o soluție, dat fiind faptul că Republica Moldova are un surplus de această materie la producerea de cartofi și grâu.

Întrebat de către deputați cum va influența această interdicție piața muncii, Valerian Bejan a spus că un singur agent economic produce pungi din plastic, restul comercianților le importă. Legea nu aplică interdicții pentru exportul pungilor din plastic produse în Moldova în statele care le acceptă.

Potrivit autorilor proiectului de lege, obiectele din plastic nereciclabil constituie o sursă de gunoi pentru comunităţi, în timpul arderii emit gaze toxice, pot sufoca sau întrerupe digestia animalelor care le consumă, iar degradarea plasticului are loc între 100 şi 400 de ani. Totodată, ei propun drept alternativă vesela de unică folosinţă produsă din hârtie, făină de porumb, cânepă organică, zaharuri, grâu, sfeclă de zahăr, trestie de zahăr, amidon, resturi din mere sau cele care conţin aditivi biodegradabili.

Încălcarea acestor prevederi se propune a fi sancţionată cu amendă de la 5 000 la 7 500 de lei pentru persoanele fizice. Persoanelor juridice li se va aplica amendă de la 5 000 la 10 000 de lei.

Pungile din plastic de unică folosință urmează să fie înlocuite cu cele din hârtie, amidon sau stofă.