Actual știri de TOP

Un adolescent din Drochia a fost internat în spital cu rujeolă

Un tânăr de 16 ani din s. Nicoreni, raionul Drochia a fost internat în spital cu simptome de rujeolă.  Acesta a revenit în țară, recent, din Federați Rusă, informează portalurile de știri moldovenești. Cu câteva zile înainte de a se adresa la medic, băiatul a jucat la o nunta. În timpul festivității a intrat în contact cu diverse persoane, medicii au investigat și 23 de nuntași care au comunicat cu adolescentul și le-au vaccinat preventiv. De la începutul acestui an, în Moldova au fost înregistrate 24 cazuri de rujeolă.

Rujeola e o boală care se răspîndește foarte rapid, prin intermediul picăturilor de salivă și a secrețiilor nazale pe care persoana infectată le împrăștie în jur în timpul tusei, strănutului, râsului sau vorbirii.

 Potrivit tradițiilor moldovenești, la nuntă, invitații sunt întâmpinați cu pâine și sare, se sărută pe obraji, se îmbrățișează și dau mână.

Cum se manifestă rujeola?

Perioada de incubație (intervalul de timp scurs între momentul infectării și momentul apariției primelor simptome) durează între 7 și 18 zile. În general, debutul bolii este brusc și virulent, cu febră ce poate depăși uneori 39 C, la care se adăugă indispoziția, inapentența, durerile de cap, iar la scurt timp și semnele unei infecții respiratorii, incluzând:

 secreții nazale apoase, strănut;
– lăcrimarea abundentă, înroșirea ochilor;
– intoleranță la lumină și umflarea pleoapelor;
– dureri de gât, răgușeală;
– înroșirea și umflarea amigdalelor;
– tuse uscată, supărătoare sau, dimpotrivă productivă

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Sănătatea Publică, de la începutul acestei luni au fost confirmate trei cazuri de rujeolă pe teritoriul Republicii Moldova. Două cazuri, în oraşul Otaci, raionul Ocniţa şi unul în municipiul Chişinău. Totodată, un caz suspect de rujeolă a fost înregistrat în municipiul Chişinău, la un pacient de 37 de ani.

Mai multe detalii despre rujeola citiți aici: http://buzz.md/foto-video-rujeola-transmitere-simptome-tratament-ce-trebuie-sa-stii/

 

 

Jitaru Cristina

La orice ușă închisă, există o fereastră pe care o poți deschide. Nu există nimic imposibil, totul se poate realiza, voință să fie.

Adaugă un comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.