Actual Sfaturi știri de TOP

(FOTO) Copiii-ținta virozelor

Iarna și-a intrat în drepturi, iar numărul micilor pacienți din pediatrie se află în creștere. O mare parte din ei, sunt victime virozelor, iar medicii specialişti se aşteaptă ca numărul acestora să crească. Majoritatea sunt copii cu vîrste de la primele zile ale vieții – 7 ani. Sunt 36 de locuri pentru bolnavi, dar pe listă chiar 45.

Aceaste viroze provoacă spaima medicilor. „Creștere impulsivă a numărului pacienților depășește numărul de locuri pentru bolnavi în spital. Avem numai 36 de locuri, din care vor să m-ai reducă, dar numarul bolnavilor e în creștere excesivă la moment sunt 45 de bolnavi pe listă, de aceea suntem nevoiți ca să spitalizăm numai copii cu infecții grave. Ceilalți avînd simple viroze, cu febră ce oscileză între 37-38 sunt tratați la domiciliu sub supravegherea medicului pediatru ”, spune medicul pediatru Maria Bîzgan, a spitalului „ Nicolae Testemițanu ” din or.Drochia.

Două mame sunt internate de la sfîrșitul lunii ianuarie cu copii lor avînd vîrsta de 2 și 3 ani la Spitalul din or.Drochia. Copii au infecții virale ce se manifestă exclusiv asupra căilor aeriene superioare prin strănut excesiv, nas înfundat, secreții nazale abundente și febră ridicată. „ La ora 22:00 am abservat că are febră, se ridicase 38,5 am chemat ambulanța și am fost internați în spital cu diagnoza unei infecții virale acute” mărturisește Mihaela, una dintre mamele internate. Ana,o altă mamă a menționat „ Am intrat în spital cu angină foliculară, ma-i aveam două zile pîna a încheia tratamentul, însă boală se agravase m-ai tare și a debutat cu tusă acută, preluată de la alți copii spitalizați ”.

Doamna Maria Bîzgan medic pediatru din or. Drochia recomandă  păstrarea unei igiene corporale riguroase, cu spălarea frecventă a mâinilor; evitarea aglomerărilor şi a contactului cu persoanele bolnave, prezentarea la medicul de familie în cazul apariţiei unor simptome de răceală sau gripă.