Actual Sfaturi

(FOTO)Tuberculoza nu este o condamnare la moarte

Tuberculoza este o boală infecto-contagioasă. Infecția se transmite de la o persoană care are tuberculoză pulmonară la o persoană sănătoasă, pe cale aeriană: prin tuse, strănut, etc. O persoană poate fi infectată, dar nu înseamnă că este și bolnavă de tuberculoză. Având o imunitate puternică poți să învingi tuberculoza. Vasile Cibotaru, medic ftiziopneumolog din or. Drochia, ne comunică despre focarul de tuberculoză din raionul Drochia.

În ultima lună a anului 2017, au fost la evidență 12 bolnavi din r-nul Drochia, 8 persoane din 12 au fost infectate BAAR( forme deschise de tuberculoză), 1 persoană cu MDR(o mică bacteria rezistentă la medicamentele de linia întâi) se tratează 18-24 luni. Tratamentul este foarte costisitor, ajungând la 1000 euro pe lună, iar medicamentele pacientului sunt gratis, achitate de Statul Republicii Moldova.Un pacient care se tratează ambulator la medicul de familie, primește zilnic un tichet în valore de 35 de lei pentru alimentație/ lunar 1080 lei.

Începutul anului 2018, s-au depistat 7 pacienți infectați de tuberculoză, dintre ei 3 persoane cu BAAR(forme deschise de tuberculoză). Pe parcursul a 3-4 ani numărul este în descreștere . Raionul Drochia în comparație cu datele statistice din țară, manifestă rezultate bune în combaterea tuberculozei. În raionul Drochia pe lângă cabinetul ftiziopneumologic activează centrul comunitar în sprijinul și susținerea pacienților, în frunte cu Vasile Cibotaru. Spitalul orașului este îndestulat cu medicamente antituberculoase 100% ceea ce permite ca rata succesului în orașul Drochia să fie de 100%.

„ Din nefericire sunt pacienți care refuză să se trateze, iar noi nu putem influența asupra lor. Din raionul Drochia sunt persoane infectate cu tuberculoză care pe lângă faptul că au copii mici, familii, refuză ajutorul medicului. Dacă se va implica societatea, asistența socială, procuratura, vom avea un mare autor pentru combaterea tuberculozei. Accentuez că mai mult de 50% din formele de tuberculoză depistate sunt forme avansate cu distrucții pulmonare, ceea ce vorbește despre faptul că cetațenii se adresează târziu la medic, pentru că depistarea și tratarea este cea mai efectivă metoda de profilaxie a tuberculozei. Aș vrea să menționez că tuberculoza nu e o condamnare la moartea, ea se tratează rapid și eficient cu ajutorul medicamentelor necesare și susținerea materială a Statului Republicii Moldova ” – comunică Vasile Cibotaru, medic ftiziopneumolog.

Medicul sugerează: consultarea specialistului cel puțin o dată în an, examinîndu-vă radiologic. Se recomandă, ca bolnavul infectat cu tuberculoză să poarte mască de protecție pentru a nu molipsi persoanele sănătoase.