Actual Generația X știri de TOP

(FOTO) DIASPORA – Schimbările care au apărut în viața unor drochieni în lupta cu pandemia

Suntem un popor cu frați și surori repartizați în diverse colțuri ale lumii. Unii locuiesc în Italia, alții își creează propria afacere în UK iar alții își pun temelia de la zero cu propriile resurse finaciare.  Pandemia nu i-a compătimit pe nici unul, fiecare om are de suferit, indiferent unde se află, în țară sau peste hotare. Astfel,  am apelat la câțiva tineri drochieni care locuiesc și activează în Diaspora pentru a ne destăinui detalii despre cum reușesc să depășească epidemia de Covid -19, cu ce probleme se confruntă și ce ajutoare primesc din partea statului.

 

Anastasia Postovan

Anastasia Postovan, din or. Drochia, locuiește în Franța

“ Eu nu prea urmăresc cifrele în privința la decese și noile infecții, dar sunt la curent și realizez nivelul pandemiei. Restricțiile devin din ce în ce mai aspre, pentru că există foarte multă lume care nu au o atârnare serioasă. Mă refer la Paris, aici restricțiile diferă de alte orașe. Putem ieși din casă doar cu o autorizație scrisă de mână, unde indicăm datele personale, motivul, data și ora ieșirii din casă. La magazin sau farmacie avem dreptul doar în zona de 1 km de casă, pe 1h maxim și nu acompaniați, doar câte unul. De la data de 8 aprilie este interzisă activitatea fizică între orele 10:00 dimineața până la 19:00 seara. Amenda este de 135€ pentru orice încălcare. În privința la lucru, moldovenii care au acte și sunt declarați oficial, suntem în somaj tehnic, asigurați de stat, se achita 80% din salariu. Chiria și alte servicii le putem achita cu întârziere de 2-3 luni. Carantina oficial e până pe 11 mai, dar angajatorii ne anunță că șomajul tehnic o sa fie aproximativ până la sfârșitul lunii mai. În zonele publice oamenii respectă distanța de 1m și poartă măștile de protecție. În farmacii deja de câteva săptămâni nu mai există dezinfectant, măști, mănuși și termometru. Este foarte urât să fii limitat în Paris, un oraș foarte mare cu multe clădiri și mulți oameni. De aceea, foarte mulți care au avut posibilitate, au plecat în alte regiuni ale Franței, în provincii. Situația este foarte gravă. Pace și sănătate tuturor.”

Maxim Pavlenco

Maxim Pavlenco, originar din or.Drochia, lucrează în Anglia:

 “ În momentul actual lucrez și locuiesc în Marea Britaniei, nu demult am venit aici și totuși nu este așa de ușor să supravețuiești într-o țară străină așa cum o cred alții. Sunt momente bune și mai puțin bune, dar fac bănuțul meu cu puterile mele. Înaintea pandemiei, am schimbat postul de muncă, am investit mulți bani în micul meu bussines care se ocupa de livrări. Livrez marfă de uz caznic, ce ține de construcție, mărunțișuri, electrocasnice, produse din China, orice în afară de produse alimentare. Am prins pandemia în a cincea lună  de când aveam postul de muncă nou. Schimbări au fost notabile, dacă până la pandemie noi intram în contact direct cu clientul, acum, au fost introduse reguli noi.  Se păstează distanța între oameni, se folosesc mănuși de protecție, măști. Ne protejam la maxim. Oamenii în UK sunt mai responsabili decât oamenii care traiesc în alte țări, dacă a zis Prim- ministrul să stăm acasă atunci toți respectă decizia lui. Un sfat pentru toți moldovenii, stați acasă, dezvoltați-vă, citiți cărți, cine nu are posibilitate, lucrați, dar să fiți foarte atenți și respectați regulile de igienă. Sunt de părere, că noi trebuie să fim uniți și să avem respect unul față de ceilalți. Oameni buni, trebuie să stăm acasă, să învingem lupta asta împotriva pandemiei.”

Mihaela Asauleac

Mihaela Asauleac , lucrează în Italia

„Dacă să vorbim serios despre situația pandemiologică din Italia, atunci fără poze e greu să descriu în cuvinte. E trist, totul s-a schimbat parcă e un coșmar. Înainte de pandemie vroiam să revin acasă să îmi reînnoiesc pașaportul dar nu a fost să fie. Acum, să vin mii frică să pun viața în pericol a celor dragi mie.   Afară ies o singură dată în săptămână și atunci doar pentru a procura lucruri strigente. E greu, sincer vă spun. Îmi fac griji pentru cei de acasă… 

Vă îndemn pe toți drochienii stați acasă, păstrați distanța chiar dacă ieșiți la cumpărături. Totul în viață este trecător și sper că vom trece și peste aceasta.”

Indiferent de locul unde COVID-19 loveşte, este cert un lucru, oamenii mor , iar panica este primul ucigaş. Oameni de pretutideni, păstraţi-vă calmul şi spălaţi- vă pe mâini. Dacă staţi acasă în izolare, virusul nu se va mai răspândi, iar noi, cu toţii vom reuşi să intrăm în istorie, ca o populație ce a învins cu brio pandemia. Puterea e în noi.