Actual Generația X știri de TOP

( FOTO/VIDEO) Se merită sau nu să fii voluntar?

Tot mai mulţi tineri se întreabă dacă se merită sau nu să fie voluntari în or. Drochia, unii din ei motivează că munca lor trebuie remunerată cu careva resurse financiare, alţii consideră că experienţa obţinută în baza voluntariatului este mult mai importantă. Cert este că tinerii contribuie la dezvoltarea şi schimbarea societăţii spre bine, lasând o amprentă pozitivă generaţiei care urmează. Din spusele lor, ideile și activitățile care doresc să le realizeze nu întotdeaună pot fi puse în aplicare deoarece nu au parte de susținere din parte autorităților locale. 

Lozanciuc Sabina, consilier la
Consiliul Raional al Tinerilor din Drochia

„Voluntariatul pentru mine semnifică un fel de evadare din zona de confort. Ocupându-te cu voluntariat îți descoperi propriul potențial, adopți noi abilități și te înveți să îți depășești unele temeri. Evident că voluntariatul fără interacțiunea cu oamenii din jur nu există, așa că voluntariatul mai înseamnă și socializare. De greu sau ușor nici nu știu cum să zic, dacă domeniul în care faci voluntariat e foarte apropiat spiritului atunci niciun obstacol întâlnit nu va fi dificil să îl depășești. Consider că orice experiență de voluntariat e benefică pentru oricine mai ales când personalitatea ta este în formare”.

Rotari Cristina, voluntar la CSPT ,,Ana”, trainer naţional Y-PEER Moldova

„Voluntariatul mi-a dat șansa nu doar să aduc o schimbare pozitivă în societate, dar și să mă dezvolt atât personal, cât și profesional. 
Am făcut voluntariat în jur de 3 ani la YouthKlinic, în Drochia și la Y-PEER Moldova, în Chișinău. De asemenea, am făcut și 100 de ore de voluntariat în SUA, în cadrul anului academic studiat într-un liceu din Texas. Pot să spun că cea mai mare diferență pe care am observat-o, este aprecierea acestor activități extracurriculare.
În State, fiecare oră de voluntariat este calculată și, la final, primești un certificat de la Departamentul de Stat, care are o însemnătate majoră în aplicațiile tale la universități. Din câte cunosc în Moldova aceasta oportunitate lipsește, sincer, îmi pare rău că nu se apreciază și nu se promovoeaza așa cum ar fi trebuit să fie. Să nu uităm de avantajele și experiențele care le obții în urma  voluntariatului: comunicare și relații cu publicul .”

Iuliana Adiaconitei, voluntar la www.buzz.md

„Fiind reporteră la buzz.md încă de la lansarea lui, pot spune ca este o experietenţă frumoasă. Alături de echipa buzz, am învătat că oamenii sunt diferiţi dar pot găsi lucruri în comun, ba mai mult, pot lucra împreună. Deci, pot spune că buzz.md pentru mine este o sansă de a cunoaşte oameni noi, de a face schimb de idei şi de a contribui la informarea, educarea şi motivarea locuitorilor din oraşul Drochia. Nu regret nici o secundă că fac voluntriat ci din contra, dacă aș întoarce timpul înapoi nu aș schimba nimic. Le recomand tuturor tinerilor care doresc să se dezvolte și să lase o amprentă în urma sa, să înceapă mai întâi cu voluntariatul, e o foarte bună oportunitate de a învața lucruri noi cât și să obții experiență profesională chiar de pe băncile școlii.

Reamintim că în luna septembrie, Cristina Jitaru, adminstratoarea portalului de știri buzz.md a realizat o dezbatere cu aceeași temă „Se merită sau nu să fii voluntar fără susținere financiară”.  În cadrul emisiunii a avut invitați pe Vera Flocea, specialist Tineret și Sport la DGTS,  Nina Țurcan, voluntară de 6 ani la diverse activități raionale, Ion Vița, specialist pe activitățile pentru tineret care a refuzat invitația de a participa la emisune motivând că e de puțin timp în funcție (luna iunie) și nu cunoaște toate detaliile. 

Menționăm că numărul voluntarilor în raionul Drochia este în continuă descreștere.

 

Reporteră voluntară: Ana-Maria Vatamaniuc