Advertoriale Generația X

( FOTO / VIDEO ) La 25 de ani și-a creat propria afacere în domeniul arhitecturii și designului

Orașul Drochia, se mândrește cu oameni talentați, printre care se numără și Tatiana Brumă, inginer în domeniul arhitecturii și construcției civile. Acolo unde unii văd doar cărămizi, ea vede istorie, deoarece a practica arhitectura înseamnă să ai vocaţie.  Decizia de a deveni arhitect a luat-o în clasa a IX-a, datorită mamei care i-a descoperit talentul de a picta. Tatiana Brumă spune: „ Un arhitect sau designer este un om de știință, un manager, un artist și aproape un muzician într-o singură persoană. Noi creăm spații noi – ce poate fi mai interesant?” 

Am stat de vorbă cu Tatiana Brumă despre proiecte, arhitectură, pasiune și inspirație:

Tatiana, ce înseamnă pentru tine arhitectura?

Artă , Viață, Suflet! Ca arhitect sau designer  trebuie să iubeşti frumosul şi să-ţi pui imaginaţia la lucru pentru a aduce plus-valoare construcțiilor , găsind soluţiile optime pentru fiecare spaţiu. Practic, camerele vor prinde viaţă datorită ideilor tale, astfel vei avea satisfacţia de a-ţi fi pus amprenta în toate locurile pe care le creezi, lăsând pretutindeni câte o bucăţică din sufletul tău.

Cum ai primit arhitectura în viața ta? Și cum ai realizat că vrei să îți faci o carieră în acest domeniu?

Mama  mi-a descoperit talentul  de a picta, ea mi-a fost prima profesoară, și desigur ghidarea profesoarei de la școala de arte Valentina Șmigon, m-a făcut să decid să fac studii la Universitatea Tehnică a Moldovei ,Facultatea de Arhitectură. Sincer, anii de facultate au fost ca o armată, nopți nedormite, proiecte și iar proiecte , însă mă bucur de ce am obținut. Lucrez de la vîrsta de 21 ani, fiind o studentă prea îndrăgostită de arhitectură, profesorii mei arhitecți  mă recomandau clienților săi. Datorită celor doi profesori care văzîndu-mi lucrările, mereu mă susțineau, credeau în talentul meu și ambiția pe care o posed, am ajuns aici. O mulțumire din suflet parinților mei!

De unde faci rost de atâta inspirație?

Dansul și muzica de calitate, sunt în sângele meu din copilărie ( 15 ani de dans sportiv și „belly dance” ). Inspirația desigur o găsesc  în: sport, călătorii, natură, arhitectură, pictură și oameni.

De ce nu dansurile sau pictura?

Aceste două arte fac parte din viața mea, dar mai mult ca un hobby. Iubesc dansul și picura, aș fi vrut chiar să predau ore de dans, dar din păcate nu le reușesc pe toate. Pictura la fel face parte din sufletul meu, îmi place să pictez icoane, grafica de arhitectură, portrete. A rămas o pictură de a mea unde acum e televiziunea română, acolo fusese biroul de arhitectură, unde făcusem și partea practică când eram la universitate. Un desen în cafea, orașul Praga ( 4 metri înălțime și 2 metri lățime) chiar și până astăzi este tipărit pe perete. Țin minte atunci făcusem și o supradoză de la prea multă cafea, deoarece pe lângă faptul că o foloseam la desen, dar și o consumam în exces.

Care a fost prima ta lucrare remarcată?

Proiectul meu pentru diplomă , a fost Muzeul Național de Artă al Moldovei, care nu demult a fost restaurat. Dar mai am proiecte de care pot să zic ferm că  m-au remarcat, cum ar fi: Biroul Președintelui din Cahul, Restaurant El Cairo, MOLDASIG, la ei am făcut două proiecte. Pot spune că fiecare proiect făcut este o remarcă pentru mine, la fiecare depun efort și multă imaginație.

Care este cheia succesului tău acumulat pâna acum?

Pasiuneacurajul, riscul și multă muncă! Fără acestea  nu vei putea să ai o carieră de succes în niciun domeniu. Arhitect sau Designer va fi doar o persoană puternică și ambițioasă.

Arhitectul sau Designerul răspunde la un milion de întrebări, ia multe decizii, prevede totul!

Cum începe o zi normală în viața ta?

Ador cafeaua dimineața, muzica la maxim, ele mă inspiră la noi ideii și planuri.

Care sunt dezavantajele profesiei tale ?

  • Neînțelegerea dintre gusturile clientului și viziunea artistică a designerului, nevoia de a convinge clientul de mult timp în luarea deciziei de proiectare sau de a se adapta la dorințele sale. Efortul depus nu este înțeles și apreciat de client.
  • dacă lăsăm la o parte procesul de inspirație, munca care duce la materializarea conceptului este o muncă de rutină, care trebuie efectuată în mod corect, atent și la detaliu, cum ar fi vizualizarea fotorealistică , proiectul tehnic, schițele sau alegerea materialelor și finisajelor de la zeci de producători și furnizori. Acesta este motivul de uimire pentru un client grăbit, care crede că un proiect se realizează în câteva zile.

Arhitectura sau designul nu este numai o artă, nu o imagine, nu o apariție. Arhitectul, designerul creează o construcție solidă, un cadru. Fiecare lucrare următoare este o nouă sarcină, interesantă și complicată.

Transmite cititorilor noștri un sfat de care să țină cont atunci când își amenajează casa.

Pentru a fi fericiți , este  nevoie  în primul rând de atmosfera  creată și  bine gândită  în casă , combinația dintre funcțional și frumos , vă permite să trăiți confortabil și să vă relaxați după o zi încărcată. Cele mai reușite amenajări interioare sunt cele ce reflectă personalitatea proprietarului. Deci, începeți decorarea casei prin analiza propriului dvs. stil de viață și a ceea ce vă place în general!

 

Postovan Mihaela

Îmi plac cuvintele mici, simple, cu impact mare.

Comentarii

Click aici pentru a posta un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.