Sursa: stopfals.md
Actual Generația X Sfaturi știri de TOP

(FOTO/VIDEO) Campania „STOP FALS!” informează locuitorii raionului Drochia despre impactul știrilor manipulatorii

Din luna iunie, Campania „STOP FALS!” informează locuitorii raionului Drochia despre impactul știrilor false și manipularea jurnaliștilor prin intermediul mass-mediei. De atunci și până în luna noiembrie, Campania „STOP FALS!” a ajuns în casele orașului Drochia și satele precum Nicoreni, Miciurin și Dominteni. În cadrul întâlnirilor formale și informale, locuitorii au fost informați cum pot să perceapă o știre falsă de una reală. Din păcate, multe persoane aveau frică să spună ce canale TV privesc sau ce ziare, portaluri de știri citesc. Mulți din ei credeau că colaboratorii  Campaniei„STOP FALS!” se ocupă de promovarea unui partid politic sau credeau cu vehemență că sursele media din care ei se informează e imposibil să ofere știri false. În urma mai multor discuții, mulți dintre ei și-au dat seama că orice sursă informațională trebuie de verificat. Site-ul stopfals.md este un produs al Asociației Presei Independente (API), creat pentru a asigura continuitatea Campaniei media împotriva informației false și tendențioase.

V.V. s. Dominteni
V.V. s. Dominteni

„Numai știi în ce să crezi, la un post TV auzi o informație, schimbi canalul e altă informație. Oamenii simpli nu pot să își de-a seama care este o știre falsă și care e adevărată. De unde știu că o sursă e corectă și alta nu?! E bine ceea ce încercați voi să realizați, sper cu ajutorul vostru să cunoască cât mai mai multe persoane de „Stop Fals”,  să poată face diferența și să aleagă pentru familiile lor doar mass-media care oferă știri corecte.”

E. V  s. Dominteni
E. V s. Dominteni

„Demulte ori am observat că multe canale media, întrebuințează în știri, titluri gen „incredibil”, „șocant” sau „cutremurător”. Sincer când auzi aceste cuvinte, te gândești, oare ce s-a mai întâmplat? De fapt, îmi dau seama că ei își doresc doar să atragă vizualizări, să mărească audiența iar noi din curiozitate maximă și intriga prin titlul, cădeam în plasele lor. Înainte mă stăruiam să nu ratez nici o știre..acum nu le mai acord importanță, mi se pare că peste tot e circ.”

 

 

A.L s. Dominteni

„Mă uit la canalele TV prin cablu și citesc ziarele care se vând la oficiul poștal. Nuștiu care sunt adevărate și care nu, toți jurnaliștii îmi par că transmit informație corectă, relatează fapte concrete. Dacă voi spuneți că trebuie să punem la îndoială orice informație  care o citim sau o auzim, așa și vom face. Într-adevăr e bine când vezi aceeași știre la mai multe canale tv…dar știți cum, din lipsa de timp, numai reușești să verifici daca stirea data, are mai multe surse sau nu.”

O. V. s. Dominteni

„Familia mea este foarte atentă la știrile care le vizionăm. Nu credem în tot ceea ce vedem, știm noi foarte bine că mulți jurnaliști au scopul de a dezinforma și a manipula publicul. Astfel de întâlniri cu cetățenii trebuie realizate cât mai frecvent doar așa vom percepe o știre falsă de una adevărată.”

 

 

I.V s.Dominteni

„Inițial am crezut că doriți să promovați vre-un partid politic! Nu credeam că  există organizații care se gândesc la veridicitatea articolelor care noi le citim. Mă bucur că încercați să aduceți lumină și să oferiți informații despre diferența dintre știrile false și adevărate. E foarte utilă informația, am le spun și prietenilor că trebuie să verifice sursele până a crede sau a răspândi mai departe știrile. Nu tot ce considerăm noi că e corect e adevărat.”

 

Reamintesc că scopul Campaniei STOP FALS! constă în diminuarea efectelor şi a impactului informației propagandistice şi manipulatorii care distorsionează realitatea, difuzate pe diferite căi de comunicare de către instituții mass-media şi alte structuri controlate politic, şi dezvoltarea capacităților cetățenilor de analiză critică a informației recepționate.

Cum să depistezi o știre falsă?

Ştirile false, informaţiile înşelătoare şi farsele sunt dăunătoare pentru comunitatea noastră, fac lumea mai puţin informată şi erodează încrederea. Acestea pot fi poveşti cu titluri scandaloase sau oferte menite să atragă atenţia. În acelaşi timp, mai pot fi tentativele de a direcţiona utilizatorii către un URL extern în scopul colectării de date personale, cum ar fi numere de telefon sau adrese de e-mail, relatează capital.ro.

Citeşte titlurile cu scepticism 

Poveştile care au la bază o ştire falsă au de regulă titlu înşelător, scris în întregime cu majuscule şi multe semne de exclamaţie. Dacă informaţia şocantă din tiltlu pare incredibilă, cel mai probabil aşa şi este.

Observă cu atenţie URL-ul 

Un URL fals sau unul care seamnă cu un URL cunoscut pot fi semne de avertizare că te afli în faţa unor ştiri false. Multe website-uri de ştiri false imită foarte bine sursele de ştiri făcând doar mici schimbări ale URL-urilor. Poţi intra pe site pentru a compara URL-ul cu cel al surselor deja cunoscute.

Investighează sursa 

Asigură-te că povestea este scrisă de o sursă de încredere a cărei corectitudine este recunoscută. Dacă povestea provine de la o organizaţie despre care nu ştii nimic, verifică secţiunea „Despre noi” pentru a afla mai multe.

Urmăreşte dacă formatul este neobişnuit 

Cele mai multe website-uri de ştiri false au multe greşeli de scriere sau un layout neobişnuit. Dacă observi aceste lucruri, citeşte cu atenţie informaţia.

Analizează fotografiile 

Ştirile false şi materialele care se bazează pe informaţii false conţin de obicei poze şi video trucate. Alteori, imaginile pot fi autentice, dar scoase din context. Poţi căuta pozele şi imaginile asupra cărora ai dubii pentru a verifica de unde provin.

Verifică datele 

Unele ştiri false pot conţine o anumită cronologie care nu are niciun sens sau date greşite ale unor evenimente.

Caută dovezi 

Verifică sursele menţionate de autor pentru a te asigura că acestea sunt corecte. Lipsa dovezilor sau precizarea unor experiţi despre care nu există nicio informaţie publică pot indica o ştire falsă.

Verifică în mai multe surse 

Dacă nicio altă sursă de ştiri nu menţionează nimic pe subiectul respectiv, poate fi un indiciu că o ştire este falsă. Când o ştire apare în mai multe surse, atunci cel mai probabil este vorba de o informaţie reală.

Sursa foto: api.mdPovestea este o glumă? 

Uneori, poate fi greu să faci distincţia între o ştire falsă şi o glumă. Verifică să vezi dacă sursa în care apare este recunoscută ca fiind una de parodie şi dacă detaliile şi tonul sugerează că informaţia este doar pentru amuzamentul cititorului.

Unele poveşti sunt false intenţionat 

Gândeşte critic ştirile pe care le citeşti şi distribuie doar informaţiile despre care ştii că sunt reale. Pentru a menţine siguranţa contului şi a vieţii private este esenţial să priveşti de fiecare dată cu scepticism şi să controlezi conţinutul pe care îl găseşti pe internet.

 

Jitaru Cristina

La orice ușă închisă, există o fereastră pe care o poți deschide. Nu există nimic imposibil, totul se poate realiza, voință să fie.

Adaugă un comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.