Actual Evenimente știri de TOP

(FOTO/VIDEO) Sute de oameni din raionul Drochia s-au adunat la Țarigrad să sărbătorească festivalul gastronomic „GurmanIA”

Aleea Casei de Cultură din s. Țarigrad, r-nul Drochia a găzduit în ultima duminică a lunii iulie cea de-a 2-a ediție a festivalui culinar „GurmanIA”. Zeci de bucătari și-au așteptat vizitatorii cu sute de bucate: sarmale, plăcinte, legume la grătare, mămăligă cu friptură, zeamă de pește, dulciuri de  tot felul dar și multe alte bunătățuri locale. De asemenea, au fost dezvăluite tainele preparării acestor bucate, căci organizatorii au pregătit și o mulțime de master-class-uri! Toate gustoșeniile au fost oferite gratis, astfel oaspeții faceau cozi imense să savureze din toată bucătăria națională și internațională. Atmosfera a fost întregită de un concert în aer liber cu ansambluri folclorice din întregul raion: „Busuioc”, „Țarigrădeanca”, „Izvoraș”, fanfara „Trompetele argintii”, etc. 

Cu mult fast, voie bună, bucate tradiționale, culoare și surprize inedite pentru țarigrădeni, dar și pentru oaspeți, s-a desfășurat acest inedit eveniment organizat cu multă dăruire de sine de către Cristina Jitaru, directorul Casei de Cultură împreună cu activul acestei instituții, susținuți intru toate de Primăria satului Țarigrad și personal de d-nul primar Petru Bărbieru.

Scuarul casei de cultură ca prin minune s-a transformat într-un loc de poveste, amenajat cu gust și multă inspirație de către un grup de tineri energici ghidați de neobosita Cristina Jitaru. Această atmosferă multicoloră, plină de energie pozitivă a adunat multă lume frumoasă. Cele mai iscusite gospodine din sat au oferit cu dragoste pentru toți invitații bucate tradiționale vechi, bărbații s-au întrecut la pregătirea ciorbei, a mămăliguței și desigur a celei mai delicioase fripturi , iar oaspeții din India au oferit masster-class la pregătirea renumitului pilaf(plov) indian, care a fost degustat cu mare drag de către doritori. Oaspeții Festivalului au vizionat cu drag expozițiile lucrărilor meșterilor populari Iurie Cucuetu și Eduard Schițco, Maria Cojocaru , Valentina Luchianciuc și Zinaida Catană ,expoziția lucrărilor copiilor Casei de Creație din orașul Drochia.

Atmosfera de sărbătoare a întregit-o invitatul special prezentatorul și interpretul EL Radu, dar și colectivele artistice: Fanfara TROMPETELE ARGINTII, care a dat start sărbătorii, oferind celor prezenți melodii de neuitat interpretate cu multă măiestrie pentru cei prezenți la sărbătoare,formația ȚARIGRĂDEANCA, care a prezentat un program inedit,cu surprize frumoase, formația folclorică BUSUIOCUL de la Pelinia a încins atmosfera de sărbătoare cu melodii vesele , formația folclorică VATRA din s. Șuri a prezentat un program bine structurat cu dansuri și cântece folclorice alese, binecunoscutul ansamblul de dansuri populare IZVORAȘ din Drochia a oferit celor prezenți o adevărată feerie de dansuri populare, dansate cu multă măiestrie de către acești talentați copii, formația folclorică SOFIANCA din satul Sofia, a cântat cu mulă dragoste pentru țarigrădeni cântece folclorice de neuitat.

A finisat acest frumos Festival binecunoscuta și îndrăgita formația folclorică BUSUIOC din Drochia , prezentând un program deosebit inserat cu melodii îndrăgite de toată lumea.D-na Galina Pavalencu, conducătorul artistic al acestei formații, care mulți ani la rând a activat la Școala auxiliară din Țarigrad, s-a adresat sătenilor cu un cuvânt de felicitare și de mulțumire pentru că sunt oameni generoși și gospodari neântrecuți, a invitat toată lumea la o horă a satului, la o horă a neamului, cântată de formația folclorică BUSUIOC.Sărbătoarea a continuat cu un buchet de melodii dansante oferite cu drag de către invitatul special , prezentatorul și interpretul EL Radu și desigur de către orchestra de muzică populară VATRA DORULUI din Țarigrad, sub melodiile cărora țarigrădenii au dansat până seara târziu!!!

Reporter – Emilia BOBEICA

Jitaru Cristina

La orice ușă închisă, există o fereastră pe care o poți deschide. Nu există nimic imposibil, totul se poate realiza, voință să fie.

Adaugă un comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.