Actual Generația X Sfaturi știri de TOP

(FOTO/VIDEO) Cât e de frumos atât e de periculos. Invazia de fluturi „Vanessa cardui” pe teritoriul Moldovei atacă peste 300 specii de plante

În ultimele săptămâni pe teritoriul Republicii Moldova se remarcă tot mai des zborul intens al fluturelui de scăieți (Vanessa cardui). ANSA avertizează că este un fluture periculos deoarece se hrănește cu nectarul diferitor plante înflorite spontane sau de cultură. Dăunătorul este polifag (atacă numeroase specii de plante), iar larvele (omizile) produc pagube prin defolierea masivă, atacă peste 300 specii de plante. Acesta populează specii de scăieți si ne uimește prin frumusețea sa.  Soia și fasolea semănată în câmp, sunt preferate de dăunător.

Cine e fluturele Vanessa?

Fluturele Vanessa cardui este o insectă care, în fiecare an, face o călătorie dus-întors între Europa şi Africa. Până în prezent, se ştia că toamna dispărea din Europa şi se presupunea că se stabileşte în Africa de Nord pe timpul iernii. Acum, datorită expediţiilor efectuate pe teren, în Africa, de către oamenii de ştiinţă de la Institutul de Biologie Evolutivă din Barcelona, un centru mixt al CSIC şi UPF, şi Universitatea Harvard (SUA) a fost demonstrat că poate ajunge până la savana tropicală africană, şi anume, face o călătorie de 4.000 de kilometri.

Insecta nu numai că rezistă la un drum lung, dar, de asemenea, traversează munţii, Marea Mediterană şi deşertul Sahara.

În ciuda aspectului său delicat şi fragil, poate rezista la temperaturi extreme şi se poate orienta în timp ce zboară la mare altitudine. Se hrăneşte cu o varietate de plante, inclusiv scaieţi.

Este una dintre cele mai interesante specii de Lepidoptere, numit şi „frumoasa doamnă“, datorită culorilor lui vii. Fluturii fac anual o lungă călătorie între nordul Europei și Africa. Adultul are culoarea brun-cenușie, pe care se disting antenele negre. Aripile posterioare sînt portocalii cu desene albe si negre, iar aripile anterioare de culoare brună, cu două rînduri de pete albe. Anvergura aripilor depășește 50 mm.

Larvele – sînt omizi, care ajung la peste 2.5-4 cm lungime, au culoarea neagră si numeroși spini de culoare neagră si galbenă, iar pe fiecare parte au o dungă de culoare galbenă si poate depăși 40 mm lungime. Utilizând frunza atacată larva țese un adăpost (cuib) de mătase, protejată de acesta ea se hrănește. Pupele – sunt de culoare maronie sau gri, acestea sunt agățate de frunze si atârnă cu capul in jos, având forma literei ‘J’. Ouăle – au forma unui butoi cu dungi orizontale, sunt depuse de către femele, solitar, pe partea superioara a frunzei. Ouăle sunt de culoare verde-deschis, iar înainte de eclozare devin gri. După 3-5 zile (în funcție de condițiile meteo) apar larvele (omizile) care încep sa se hrănească, provocînd pagube însemnate. Dăunătorul iernează in stadiu de pupa. Dăunătorul  în tara noastră poate dezvolta 2-3 generații pe an. Prima generație apare de regula in luna iunie, iar ultima in luna octombrie, in funcție de temperaturile înregistrate în toamna. Vanessa cardui, este o specie migratoare, ce poate zbura și pe ploaie.

Eclozarea ouălor si dezvoltarea rapida a larvelor este favorizată de umiditatea atmosferica ridicată.

Frumos și periculos. De ce?

Daunele le produc larvele, care scheletează sau rod frunzele, lăsând doar nervurile principale. Pe perioada dezvoltării larvele năpârlesc de 3 ori, iar după fiecare năpârlire cantitatea de frunze pe care o consumă acestea este tot mai mare. Adultul se hrănește cu nectarul diferitor plante înflorite spontane sau de cultură, cu secreții lăsate în urmă de diferite specii de afide. Dăunătorul este polifag (atacă numeroase specii de plante), iar larvele (omizile) produc pagube prin defolierea masiva a plantelor atacate. Atacă peste 300 specii de plante. Acesta populează specii de scăieți si ne uimește prin frumusețea sa.  Leguminoasele pentru boabe precum soia si fasolea semănată in cîmp, sunt preferate de dăunător.  

Soluții!

Pentru a depista atacul, în permanență se face cercetarea atentă a plantelor de cultură și monitorizarea dezvoltării dăunătorului. Combaterea se poate face cu insecticide specifice combaterii larvelor de Lepidoptere, cu insecticide omologate la cultură, conform Registrului de Stat, imediat ce a fost semnalat atacul. La utilizare strict se va respecta regulamentul și tehnica securității muncii, protecția albinelor si a mediului înconjurător, așa cum prevede legislația Republicii Moldova.