Generația X

(FOTO) Tinerii drochieni în SUA

Cunoașterea unei limbi străine oferă în primul rînd mari oportunitați în comunicare și acces la tradiții. Unii spun chiar că valoarea ta ca om crește cu fiecare limbă străina pe care o înveți prin orizonturile pe care ți le deschide. Limba engleză este o limbă vorbitoare în toate colțurile lumii, iar pentru elevi, studierea acestei limbi a deschis noi orizonturi și alte puncte de vedere asupra vieții.

Sabrina Condrat, cîștigatoarea concursului englez FLEX anul 2016-2017, a menționat „Programul de schimb FLEX a fost oportunitatea mea de a-mi schimba nu doar viața ci și gândirea la 180 de grade, și printre acestea m-a ajutat să îmi evoluez cunoștințele de engleză la nivelul de vorbitor activ. A fost o experiență amplă cu încercări, în special la început când nu eram atât de sigură în a vorbi engleza fluent, însă am înțeles că poți să înveți o limbă doar practicând-o. Având astfel posibilitatea de a cunoaște diversitatea de oameni de toate naționalitățile m-a pus cu gândul de a-mi alege domeniul de studiu universitar în Relații economice internaționale. Pe viitor îmi pun în plan de a călători cel puțin în țările unde se regăsesc prietenii pe care mi i-am făcut cu ajutorul FLEX. Consider engleza o limbă internațională care ne ajută să trecem peste barierele lingvistice și să construim relații strânse cu lumea atât de diversă ce ne inconjoară”.

O altă elevă a IP LT Mihai Eminescu, Cristina Rotari, ce la moment își trăiește experiența în SUA ne-a comunicat “Ma consider foarte norocoasa, petrecand anul acesta in state. Pot sa spun ca m-am schimbat foarte mult. SUA mi-a schimbat intreaga viata. Felul cum gandesc, actionez si chiar si planurile mele pe viitor. Limba engleza, cu siguranta a avut un rol important in experienta pe care o traiesc. Vorbind doar engleza aici, deja a devenit atat de natural, incat citesc, gandesc si chiar visez in engleza. Cu siguranta acest avantaj ma va ajuta in viitor, intrucat vreau sa imi continui studiile tot aici. “

 

În anul 1974 este fondată organizația Consiliile Americane Washington care reprezenta o associație al profesioniștilor din domeniul lingvistic interesați în schimbului de experiență academică, dezvoltare profesională la nivel internațional, învățămîntul la distanță, elaborarea programelor de învățămînt.
In anul 1998 Consiliile Americane își deschid filiala în Republica Moldova, adminstrînd Programul de Schimb pentru Tinerii Lideri FLEX (Future Leaders Exchange). Programul oferă elevilor din școlile și liceele din toate regiunile Moldovei oportunitatea de a-și face studiile într-o instituție educațională din SUA și de a locui într-o familie de voluntari americani pentru o perioadă de un an academic.