Actual

(FOTO) „M-aș întoarce acasă, dacă…”

Majoritatea moldovenilor susțin că sunt nevoiți să-și părasească țară și să plece la muncă / studii peste hotare, deoarece în Moldova, susțin ei,  nu poți avea parte un viitor prosper. Potrivit statisticiilor, numărul locuitorilor din or. Drochia în fiecare an e în descreștere cu aproximativ 100 de locuitori, astfel în anul 2016 numărul locuitorilor era de 20,5 mii iar în 2017 numărul a scăzut până la 20,4 mii de locuitori. Pentru a afla adevăratele motive, pentru care drochienii s-ar întoarce acasă, i-am provocat să continue propoziția „ M-aș întoarce acasă, dacă…” iată care sunt răspunsurile!

Drochienii din Franța, Italia, România, Israel, Florida, Anglia, au așteptări identice pentru Moldova în devenire.  Cum a afirmat și Iurie Osoianu într-o poezie de-a lui „ Vezi moldovenii fug și fug/ De foame, sărăcii și jug”.

 

Ștefan Postovan (Israel): M-aș întoarce acasă dacă ar fi un post de lucru bine plătit sau cel puțin să nu se pună „bețe în roate” celor care doresc să își creeze o afacere în țară. Din păcate nivelul nostru de cultură și educație e tare slab, ar fi „nice” dacă toți am atribui acele calități care le avem peste hotare și la noi în țară, așa și lumea ar deveni mai bună și mai frumoasă!

 

Sanda Glandaniuc (România): M-aș întoarce acasă dacă ar fi drumurile mai bune, dacă ar fi mai multe locuri de muncă pentru studenții care au absolvit studiile, dacă salariile ar fi la nivelul unui trai decent și nu în ultimul rând dacă Moldova ar intra în Uniunea Europeană. Integrarea europeană este cel mai bun mod de a transforma țara noastră. Un viitor european înseamnă mai multe locuri de muncă și salarii mai bune; comerț mai extins și investiții sporite; şi nu în ultimul rînd un sprijin în consolidarea respectării drepturilor omului și în promovarea libertății de circulație a cetățenilor noștri. Parcursul European este o afirmaţie a modului în care ne vedem viitorul ţării noastre şi un plan cum putem atinge acest obiectiv. 

Alina Trafailă (Florida): M-aș întoarce în Moldova, dacă salariile ar fi decente. Condiţiile de trai sunt mai grele acasă. Salariile sunt  mici, iar preţurile  la produsele alimentare și servicii comunale, sunt mari. Salariile, pensiile mici, prețurile mari, sărăcia și corupția sunt principalele îngri­jorări care frământă cetățenii. Salariul care ar determina cetățenii să rămână în țară constituie 10 mii de lei lunar, ceea ce ar însemna practic dublarea salariului mediu pe economie existent acum.

Ruxandra Movilă (Italia): M-aș întoarce în  Moldova, dacă  ar oferi același viitor ce-l pot avea în străinătate. M-aș întoarce, dacă voi ști că nu o să fiu nevoită să las țara unde am petrecut cele mai frumoase momente din copilărie și să merg în căutarea norocului în alte părți ale lumii, cum au fost nevoiți părinți mei . M-aș întoarce în Moldova, dacă în primul plan va fi poporul și bunăstarea lui .

Ludmila Grișco (Anglia) : M-aș întoarce acasă, dacă am avea o țară care nu se vinde, o țară unde pe primul loc e dreptatea, educația și egalitatea. Să mă întorc acasă ar fi o bucurie dacă prețurile nu ar fi atât de exagerate și „ puterea ” ar face bine pentru țară, nu doar pentru buzunarele și interesele personale. M-aș întoarce acasă, dacă feciorul s-ar întoarce și el acasă!  M-aș întoarce acasă, dacă lumea ar fi mai bună. Salariile ar fi salarii, nu doar câțiva lei care nici măcar nu îți ajung pentru strictul necesar până la finele lunii. M-aș întoarce acasă, dacă țara ar clădi educație, nu aroganță. Acasă e locul unde te simți în siguranță, unde poți trăi liniștit…în Moldova „liniștea” e distrusă de probleme.

Aceste date ar trebui sa ne îngrijoreze, pentru că tot mai mulți moldoveni doresc să plece peste hotare și acestea sunt persoane tinere care sunt baza dezvoltării unei țări. Dacă pleacă prea multe persoane apte de muncă, ne așteaptă îmbătrânirea populației, iar acest fapt va frâna relansarea și dezvoltarea economică a țării. Atât timp cât Republica Moldova nu va rezolva problemele și nu va lupta insistent contra corupției, cetățenii acestei țări vor continua să plece acolo unde viața le este asigurată.