Actual știri de TOP

(FOTO) Enigma primul caz de coronovirus în r-ul Drochia. E confirmat sau nu primul caz?

O doamnă din raionul Drochia, recent venită din Rusia a apelat la 112 pentru a cere ajutorul medicilor. Simptomele care au alertat-o au fost durerile de cap și dispariția gustului la mâncare. Femeia a fost internată la Spitalul Municipal din Bălți, i-a fost făcut testul de coronovirus, fiica și ginerele spune ca testul e negativ si mama lor se simte bine, între timp, autoritățile zic că testul a fost pozitiv. Spre seara a aparut tabelul cu cazuri confirmate de coronavirus, doamna a fost inclusă în lista ca primul caz confirmat pe raionul Drochia.

Cu câteva zile în urmă, Alexei Vasilean, președintele raionului Drochia a informat cetățenii în mai multe grupuri publice de pe facebook, de primul caz de coronovirus.

Imediat publicul a reacționat cu animații de furie, tristețe și comentarii îngrijorătoare. În scurt timp a aparut o postare scrisă de Sergiu Cațer, care spunea că doamnă a venit din Rusia și a făcut un grătar cu 30 de persoane.

Informația dată a devenit virală. Membrii grupurilor de socializare au început să distribuie și să comenteze dur la adresa doamnei. În timp de câteva ore, sute de drochieni s-au divizat în mai multe tabere, unii își vărsau furia și nemulțumirea că stau în carantină iar unii oameni nu respectă regulile impuse de autorități, alt grup susținea ideea că persoanele plecate peste hotare infectează moldovenii de acasă.

Pentru a face lumină în acest caz am început să discut cu toate sursele începând cu Sergiu Cațer care a distribuit postarea pe facebook și a creat multe discuții la această temă.

Sergiu Cațer, consiler raional Drochia, locuitor al s. Drochia:

Am făcut o postare într-un grup din s. Drochia și am informat sătenii să fie prudenți deoarece s-a confirmat primul caz de coronovirus în s. Șuri, e vorba de o doamnă revenită din Rusia. Am primit mai multe apeluri din Șuri și mi s-a spus că dumneaei a organizat un frigărui unde au participat mai multe persoane, prima dată mi s-a spus de 36, apoi de 30 persoane, așa și am scris – aveți grijă că toți 30 au acasă familii și intra în contact cu alte persoane. La fel cunosc că soțul ei, nu a pastrat carantina și s-a plimbat liniștit prin sat chiar dacă la serviciu nu îl mai primea. A 2-a zi am aflat că numărul persoanelor care a fost la grătar era mult mai mic, nu vreau să zic cifre, cert este că a contactat cu mai multe persoane.”

Elena, vecina s. Șuri* :

Cred că se ascunde mult adevăr. Știu că doamna a intrat în contact cu surorile ei și cu familiile acestora iar feciorul, soțul a comunicat cu mai mulți băieți, vecinii. Noi stăm cu frica în sân deoarece doamna a fost văzută la oficiul poștal dar și la magazinul din sat. Știu că trec prin momente grele și poate le este frică de amendă de asta nu recunosc că au intrat în contact cu multe persoane dar nici nouă nu ne este ușor. Stăm închiși în casă și tresărim la orice strănut, numai știi de cine să te protejezi.”

Natalia vecină, s. Șuri*:

S-a interacționat cu multă lume din sat. A fost ziua de naștere a doamnei și într-adevăr s-a făcut frigărui cu rudele. În toată această perioadă a avut un meșter acasă care i-a reparat anumite obiecte. Soțul doamnei a fost pe la brigadă și iar a interacționat cu oamenii. La barul din sat din nou s-a sărbătorit. Deci, totul a fost într-o veselie și nici un fel de izolare din partea nimănui nu a fost.”

Fiica și ginerele au fost apelați pe messenger pentru a ne oferi mai multe detalii despre starea mamei.

Mama a lucrat trei luni încontinuu la Moscova, practic fără zile libere, era epuizată. De când s-a întors acasă simțea dureri de cap apoi a început să îi dispară mirosul, gustul la cafea, speriată a apelat la Seriviciul Medical de Urgență. Medicii au internat-o la Spitalul Municipal din Bălți, acolo i-au făcut primul test de coronovirus, rezultatul a fost negativ. Luni trebuia să repete testul iar rezultatul să îi vină vineri pentru a avea un răspuns mai sigur. Cel mai interesant este că mama nu prezintă simptome de febră sau tuse. Am înțeles că medicii discută între ei și zic că boala mamei nu are legătura cu coronavirus. La moment, ea primește doar medicamente de dureri de cap. În rest e activă, mănâncă, vorbește cu noi, totul e bine. Apropo, aș vrea să fac referință la postările de pe facebook, mama a respectat toate restricțiile impuse de autorități, a fost în carantină și nu a ieșit din ogradă. De unde așa povești cu frigărui și 30 de oameni?”

Iurie Babin, inspector principal Centrul de Sănătate Publică:

Dacă e confirmat cazul sau nu, întrebați mai bine bolnava sau sunați la Spitalul Municipal din Bălți. Eu nu am dreptul să vă spun diagnozele cu care sunt internați pacienții în spital. Dacă ea spune că nu este bolnavă, nu ne rămâne decât să o credem. Oamenii deja sunt informați ce trebuie să facă în caz că se îmbolnăvesc. Sa comunicat și la TV de cazul confirmat de coronovirus, tot ce vă pot spune este că doamna e din raionul Drochia, atât.”

Petru Turculeț, primarul s. Șuri

Știți, nu trebuie de crezut în tot ce se scrie pe facebook, lumea e răutăcioasă, postează toți cu treabă și fără treabă. Am discutat cu vecinii, ei spun că nu au vazut nici un frigărui, nu au simțit miros, fum.

În jur la 20 de persoane care au avut contact direct cu doamna se află în carantină. Ceilalți locuitori care au comunicat cu soțul sau feciorul s-au autoizolat. Zilnic, poliția din localitate monitorizeaza toți suspecții, fiecare din ei sunt sunați și întrebați de starea sănătății. Soțul doamnei nu face un pas din ogradă, ba mai mult, am auzit că rudele le aduce în punga mâncare și îi lasă în gard. Altceva vreau să vă spun, e regretabil ca eu fiind primar și președinte pentru situații excepționale nu avem acces la listele persoanelor suspecte care se află în carantină. Atât eu cât și polițistul de sector luam datele de la medicul de familie. E regretabil că doamna până acum 3 zile nu era inclusă în fișa epidemologică, ceea ce mi se pare ciudat.”

Alexei Vasilean, președintele raionului Drochia

Chiar de la început au fost multe informați care trezeau bănuieli, în timp au fost cercetate. La moment cunosc că persoana confirmată de coronovirus a primit în ospeție o singura familie din patru membri. O persoana, care-și face practica la IP Drochia, a avut contact direct, când a transportat doamna de la Chișinau. Deci nu e vorba de 18, 30 persoane cum s-a vehiculat pe rețelele de socializare sunt mult mai puține, Toți cei care ar avut contact direct și indirect sunt plasați în carantină.”

Spitalul Municipal din Bălți – nu răspunde la telefon.

În perioada de investigație multe lucruri au fost spuse cu jumătate de gură. Inițial, cea mai receptivă persoană a fost fiica bolnavei care până la urmă a refuzat sa comunice cu noi, menționând că mama ei se simte foarte bine și nu o mai interesează ce spune lumea, nu vrea să-i demonstreze nimănui nimic. Tot ea a specificat că mamei nu i-a fost făcut al doilea test și că a fost internată cu primul test negativ la coronavirus. Din ultima informație am înțeles că testul va fi repetat abia spre sfârșitul săptămânii dar până atunci mama ei primește pastile de dureri de cap.

Care o fi adevărul în toată această enigmă o știe doar doamna internată în spital.

*(Numele vecinelor a fost schimbat pentru a fi să respectat anonimatul)