Actual știri de TOP

(FOTO) Ei lucrează ca tu să stai acasă

Carantina e momentul în care trebuie cu toții să fim izolați. Cu toții aveam aceleași drepturi la sănătate, aceleași necesități și frică de a expune familia la risc de contaminare. Unii au privilegiul să stea acasă izolați, iar alții sunt nevoiți să lucreze într-un mediu deschis pandemiei. Cât de sigur este un taximetrist, că persoana pe care o deplasează de la un punct la altul nu e purtatoare de virus? Cât de sigur este o persoana care presteaza servicii ca poștașul, asistenta medicala din prima linie și familia acestora, în urma deservirii vor rămâne în siguranță?

Unele persoane muncesc din cauza necesităților, altele pentru că nu au altă ieșire sau pentru că chiar dacă doresc nu li se permite de a sta acasă. Asta ni sa confirmat de la mai multe persoane ce la moment muncesc.

Irina Dubovîi, lucrător la Family Market din or. Drochia:

Ce pot să spun eu? e un coșmar la serviciu, chiar mâine ma duc din nou cu aceeași frică în suflet și greutăți . Greu din sensul că purtăm măști și mănuși pentru protecție. De la mască ne dor urechile, de la mănuși îmi transpir tare mâinile. În fiecare dimineață când venim la muncă măsurăm temperatura . Dezinfectăm locul de muncă adică cassa, banda pentru produse, ușile, coșurile pentru produse toate suprafețele din jurul nostru cu soluție dezinfectantă care ne-au dat de 0,2%, și așa la fiecare 2,3 ore. Lumea e agitată stau la 1-2 metri distanță, nu vor sa pună marfa pe bandă după alt cumpărător până nu se dezinfectează suprafața. Vin cu sacoșe și genți proprii , cumpără tot ce trebuie și tot ce e accesibil. Ne este frică , anume noi stăm în focarul virusului, ne stăruim să nu ne gîndim la rău dar asta este. Lumea e foarte rea , toți vor care mai repede care mai încet să îi deservim, dar noi îi înțelegem, pentru că toți sunt în panica nebună acum. Deoarece ne-am semnat că suntem deacord să lucram în timpul carantinei, și chiar avem nevoie, lucrăm și ascultăm de toate. De la începutul carantinei au plecat doamne și domnișoare din propria dorință pe tot parcursul pandemiei. Îmi este frică și mie, dar sincer nici nu am cum să îmi dau demisia, sunt cheltuieli: servicii , ipotecă, copiii și multe altele. Cât va continua acest haos nimeni nu cunoaște. Frica ne îmbolnăvește pe toți. Părerea mea este că ar trebui cu toții să ne gândim pozitiv și să lăsăm frica pentru medici.”

Irina Ilieș, a povestit și ea ce temeri și cum se descurcă la postul său de lucru în calitate de operator la poșta din or. Drochia.

Îmi este frică nu atât pentru mine dar cât pentru copilul meu. Nu m-am gândit niciodată că vom ajunge la situția de astăzi. E greu să mergi la serviciu în condiții de pandemie, dacă până acum mergeam cu zâmbetul pe față, astăzi gândurile îmi sunt numai la ziua în care vom scăpa cu toții de acest calvar. Să nu fi avut nevoie de bani sincer stăteam acasă, nevoiele zilnice ne pun în situația dată. Chiar dacă la postul de muncă în calitate de operator-casier dezinfectăm totul, purtăm măști și mănuși oricum suntem supuși riscului de contaminare cu COVID-19. Vreau prin intermediul vostru să rog oamenii să fie mai pozitivi, cu gânduri bune, să nu mai facă panică și certuri. Sper, că vom depăși cât mai curând momentele acestea de coșmar și vom reveni la viață normală.

Svetlana Rabei, vânzător-casier la marke-ul „Я din or. Drochia, a relatat următoarele:

Acest virus a ajuns foarte repede și la noi, oamenii nu erau pregătiți. Pentru Moldova, o țară mică și ferită de toate problemele, pandemia a stârnit un val de spaimă și disperare. Sinceră să fiu primele săptămâni, marketurile erau pline. Oamenii cumpărau hapsân hrișcă, conserve şi produse igienice, iar rândurile de la casă nu știau de distanță socială de un metru. Acum oamenii au înțeles ce înseamnă într-adevăr acest virus și sunt mai precauți în centrele comerciale. Atât cumpărătorii cât şi noi, vânzătorii, ținem cont de distanță dintre noi, dezinfectam regulat mâinele și tot ce intră în contact direct cu omul. Întreg personalul de vânzători şi consultanți, au o frică sporită zilnic, dar încercăm să ne încurajăm reciproc și să avem grijă de sănătătea noastră. Sperăm cu toții că vom trece peste această situație repede și ne vom întoarce cât mai curând la rutina cotidiană.”

Nicolai Dubovîi, taximetrist în or. Drochia

Siguranța familiei mele este pusă în pericol zilnic când mă întorc acasă de la muncă. Deşi încercăm să ţinem cont de toate normele de dezinfectare, frica nu se ia cu antibacterialul. E foarte greu de lucrat în perioada aceasta, deoarece niciodată nu ştii ce persoana transporți. Mereu mă gândesc..dar dacă această persoană e purtătoare de virus? Poate e revenită din străinătate şi nu stă izolată? Nimeni nu va avea curajul să-ţi spună acest lucru. Cert e însă, că unele persoane sunt neglijente, iar eu pot să cad pradă în urma lor, din simplu fapt că îmi fac meseria de taximetrist şi încerc să susţin familia financiar în aceste luni grele. Nu ştiu cât va dura această pandemie, dar rog oamenii care interacționează cu persoanele ce prestează servicii, să fie mai atente şi responsabile, deoarece doar de noi oamenii, depinde cât va exista acest virus.”

Obligați sau din propria inițiativă toți avem nevoie de surse financiare, deaceea oamenii își pun sănătatea la bătaie și riscă zilnic mergând la muncă. Prin intermediul acestui articol, țin să vă îndrum, să vă păstrați calmul și să fiți respectuoși cu persoanele ce vă deservesc, deoarece la fel ca dvs. ei sunt expuși infectării cu Covid-19.

Mihaela POSTOVAN