Actual știri de TOP

(FOTO) Cum va influența virusul Covid-19 sistemul agrar din Republica Moldova

Una din grijile moldovenilor este să nu moară de foame mai ales acum pe timp de criză. Agricultorii însă liniștesc apele și le garantează locuitorilor recolte bogate cu provizii în hambare.

Pe tot globul pamântesc bântuie virusul ucigaș provenit din China Covid-19. Din nefericire acesta a ajuns și în Republica Moldova. De curând pe tot teritoriul RM s-au instalat restrictii, carantină, situație de urgență.

În urma pandemiei atât la nivel global cât și la nivel național vom avea consecințe mari iar rutina vieții se va schimba considerabil.

Din practica restricțiilor putem observa că moldovenii se pot dezice de multe lucruri obișnuite, nu și de alimentație, monitorizând situația cu cozile mari la magazinele alimentare și ofertele propuse de vânzători, până la livrarea la domiciliu a oricărui produs solicitat.

În primul rând trebuie să percepem importanta sectorului agrar în RM aceasta fiind o țară agrară.

Ca să înțelegem la ce consecințe sunt de așteptat în acest domeniu am apelat la un specialist cu experienta, agronom din prima linie a luptei pentru recolta bună, primar al comunei Petreni, din raionul Drochia, Valeriu Tizu.

Deci, domnul Valeriu aș vrea să ne clarificăm puțin și vă propun să răspundeți la câteva întrebări importante din domeniul agriculturii și alimentației.

– Cum a întâmpinat sectorul agrar, epidemia, ce lucrari deja au fost efectuate și care sunt planificate pe parcurs?

– Deși mi-ar fi mai ușor să răspund la un interviu despre impactul pandemiei asupra administrației publice locale, o să încerc să mă expun despre influența pandemiei asupra agriculturii, pentru că îmi este cunoscut domeniul.

În ceea ce privește sectorul agricol pandemia a intervenit inevitabil, de altfel, ca și asupra altor sectoare. Fermierii care practică agricultura sunt și ei oameni, asemenea altor lucrători din economie, cultură, medicină și trebuie să fim precauți în această situație. Campania de primăvară a lucrărilor agricole este în toi. Actualmente se petrec lucrările de pregătire pentru semănat, semănatul propriu-zis, introducerea în sol a îngrășemintelor minerale pentru culturile de prima grupă.

2. Cât de mult va influențat carantina impusa de pandemia Covid-19 asupra proceselor tehnologice de prelucrare a pamântului?

La moment, impactul carantinei impus de pandemie nu a influențat asupra termenilor și proceselor tehnologice de prelucrare a pământului, deoarece, majoritatea producătorilor agricoli s-au aprovizionat din toamnă cu toate cele necesare pentru a petrece lucrările la timp (îngrășeminte minerale, semințe, produse petroliere, produse fito-sanitare, realizarea reparațiilor tehnice agricole). Agricultura este mai mult afectată de fenomenele naturii, precum: înghețul, seceta, lipsa precipitațiilor la timp.

3. Cunoaștem foarte bine că raionul Drochia nu este atât de afectat, ca alte raioane a țării, deci în condiții când populația trebuie să stea acasă, cum reușiți cu personalul de munca ori deocamdata nu aveti restricții stricte pentru desfasurarea lucrarilor în câmp?

Lucrările agricole nu sunt supuse restricțiilor și nici riscurilor, dat fiind faptul că majoritatea se petrec în camp, unde avem o concentrație foarte mică de oameni. Totodată, lucrătorii sunt asigurați cu echipamentul necesar realizării lucrărilor.

4. Ce masuri sanitare sunt intreprinse pentru personal si tehnica agricola in lupta cu virusul COVID-19?

Lucrătorii au fost instruiți și li s-a adus la cunoștință despre pericolul acestei pandemii și măsurile de precauție. De asemenea, au acces la informație și sunt conștienți de lucrurile care se întâmplă. Ca măsuri sanitare, pe lângă hainele speciale pe care le poartă permanent, ei au fost echipați cu mănuși și măști de protecție, dezinfectant și săpun la depozite și în mașinile agricole. În același timp, lucrătorilor implicați în câmpul muncii în această perioadă le-a fost eliberat un certificat de către angajator care confirmă faptul că persoana este angajată și implicată în realizarea lucrărilor agricole. Important este să nu intrăm în panică, dar să respectăm recomandările medicilor și ale autorităților.

5. Am putea avea un deficit în perspectiva produselor agricole cât și derivatele acestora în domeniul alimentației și dacă putem prognoza o creștere considerabilă a prețurilor pe viitor? Sectorul agrar va avea consecințe grave sau va fi capabil sa revina la normal în timp minim?

Consider că un deficit de produse agricole și derivate ale acestora nu va exista, iar la moment nu sunt motive pentru a crește prețurile. Totodată, stoparea exportului generează existența unui surplus de producție agricolă, iar în acest caz, producătorilor ar trebui să le li se ofere posibilitatea de a-și realiza producția, pentru că în rezerva de stat se regăsește suficientă producție. Ceea ce ține de profilul creșterii producției agricole, consecințe grave nu se prevăd, dar alte sfere agricole, posibil să resimtă urmările pandemiei.

6. Ce indicații sunt pentru sectorul agrar de la organele naționale de conducere cât și la nivel local? Ce ajutor poate primi sectorul agrar din partea conducerii? La ce ar trebui să se aștepte consumatorul final?

Nu există restricții pentru producătorii care efectuează lucrări agricole, trebuie ca acestea să fie făcute doar cu maximă protecție și îndeplinire a măsurilor pentru evitarea răspândirii infecției cu virusul. Ministerului Agriculturii ne-a informat că agricultorii trebuie să poarte mănuși, să respecte distanța socială de 1 metru, să aibă la îndemână dezinfectant pentru mâini și uneltele agricole. De asemenea, în ceea ce privește eventualele compensații pentru pierderi ratate, fermierii pot să depună solicitări la comisia situații excepționale din subordinea MAI, exact ca în cazul înghețurilor, inundațiilor, intemperiilor. Conducerea țării ar trebui să abordeze din nou întrebarea referitoare la exportul produselor de producție agricolă și, totodată, să găsească o soluție pentru producătorii mici de legume, fructe, pomușoare și crescătorii de bovine și caprine, în vederea realizării producției sau încheierii contractelor cu magazinele. Consumatorul final este în afara riscului și îi revine doar sarcina de a se conforma cerințelor și recomandărilor impuse pentru această perioadă.

Dupa realizarea articolului mi-am propus să cunosc opinia și a altor agronomi, lideri a gospdăriilor agricole sătesti din raionul Drochia pentru a fi capabili să ne creem o imagine clară în domeniul dat.

Prin dialogul cu domnul Andrei Starii, agronom din satul Popeștii de Sus, am primit informație aproape similară la ca și în comuna Petreni. Lucrările sezoniere în câmp se efectuează fără abateri considerabile. Muncitorii din aceasta localitate cu credința în cel de Sus și cu normele sanitare întreprinse de domnul Starii, care a asigurat atât muncitorii cât și vehiculele agricole cu echipamente de protecție și dezinfectant, continuie să muncească pământul din zori și până seara târziu. În rest, este optimist și ne-a dezvăluit că facând naveta în fiecare zi din Drochia pâna la locul de munca a observat că tehnologiile agricole circulă și muncesc în mod normal astfel nu ar trebui să ne îngrijorăm în privința lucrărilor agricole și a proviziilor pe viitor.

La fel si domnul Ion Babara, agronom, lider a gospodariei agrare din satul Sofia, al raionului Drochia este optimist. Din spusele lui am aflat că lucrarile agricole, se îndeplinesc în totalitate, uneori cu mici întârzieri, doar din cauza că nu poate crea grupuri mari de muncitori pentru a nu încalca distanța recomandată de medici pentru a proteja lucrătorii de o posibilă infectare. În afara de aceasta ca și în celelalte gospodarii agrare din raion se respectă regimul sanitar recomandat, toți muncitorii sunt echipați cu mănuși, măști, locurile de muncă, tehnica agricolă, depozitele sunt echipate cu dezinfectant și săpun.

În schimb își face griji de lucrările mai complicate unde va avea nevoie de grupuri mai mari de muncitori, dar este totuși cu speranța că totul va reveni la normal în timpul apropiat. În rest ne-a asigurat ca sectorul agricol în țara noastră nu este în primejdie și proviziile sunt destule pentru a trece peste criza Coronavirusului.

Efectuind sinteza, avem toata siguranța în aprovizionare cu produsele agricole și alimentare. La recomandarea agronomilor, cât și a autorităților locale e necesar să păstram calmul și să urmăm indicatiile medicilor pentru întreținerea igienei personale și să păstram distanța.

Spre final, doresc tuturor agronomilor din țara un an agricol cu mult spor și recoltă bogată!

Dinu TIZU

Jitaru Cristina

La orice ușă închisă, există o fereastră pe care o poți deschide. Nu există nimic imposibil, totul se poate realiza, voință să fie.

Adaugă un comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.