Actual știri de TOP

(FOTO) Cum sărbătoresc moldovenii Paștele peste hotare

Așa au ajuns timpurile ca moldovenii să fie repartizați peste tot în lume. Se întorc acasă la sărbători, uneori le petrec cu familia iar alteori printre străini. Învierea Domnului este sărbătorită în întreaga lume de creștini, moldovenii noștri oriunde ar pleca, iau cu ei, bucatele tradiționale care nu lipsesc de la masa de sărbătoare: pasca, ouăle roșii, cozonacul și mielul. De multe ori tradițiile moldovenești sunt combinate cu obiceiuri împrumutate de la alte țări.  Câțiva drochieni ne povestesc cum sărbătoresc Paștele la mii de km de casă.

Sărbătorile de Paşti emană de fiecare dată o atmosferă deosebită. Tradiţional, gospodinele încondeiază ouă, pregătesc bucate alese, coc pască şi cozonaci. Pentru moldoveni, sărbătoarea religioasă mai are o semnificaţie – de Paşti, cei care muncesc peste hotare se întorc acasă, la rudele lor, iar mii de familii se reîntregesc măcar pentru o perioadă de timp. Din păcate nu toți au posibilitatea de a reveni în țară, deaceea sărbătoresc Paștele în țarile unde activează. 
„ De fapt Paștele în Amsterdam s-a sărbătorit pe 1 aprilie, dar cu toții din casă suntem creștini ortodocși și o sărbătorim astăzi. Să sfințim pasca nu avem unde, aici nu este biserica ortodoxă. Ieri însă, am făcut cu toții grătar cu vecinii din curte care sunt români, mai este și un turc care a făcut o mâncare de-a sa, tradițională din carne de vită „kiufte” , mai târziu am încondeiat ouă de Paști cu ajutorul abțibildurilor speciale, astăzi  deja vom sta la masa de sărbătoare unde fiecare va găti câte ceva tradițional, după masă vom ieși în oraș.”– ne-a povestit Aurelia Chetari.
În Germania, Paștele se sărbătorește pe 1 aprilie, fapt ce nu îmi piermite să am pască și cozonac proaspăt de Paștele nostru. Aici, din fericire avem biserică pentru creștii ortodocși, unde împreună cu alți moldoveni, români  mergem la slujba de sfințire. Iubesc această sărbătoare și tradițiile ei, însă anul acesta cu parere de rău nu voi fi în sânul familiei, nu voi ciocni un ou și nu voi spune Hristos a Înviat. Aici Paștele e complet diferit, nu se simte acea atmosferă de pace și prosperitate ca și în Moldova. Cu toate că sunt român, îmi plac tradițiile moldovenești și felul lor de a le sărbători. Pentru mine, indiferent de țara în care mă aflu, Paștele va însemna un motiv de a fi mai bun. ” – ne-a relatat Cristi Adiaconiței.

În Rusia pasca s-a început a sfinți de sâmbătă, deoarece numărul locuitorilor este mare și preoții să reușească să sfințească păscuțele și ouăle. Spre mirarea mea nimeni nu a adus carne, doar pascuță și ouă. La ei sunt în trend păscuțele dulci sau „ куличики ” așa le spun ei. Tradițiile din Rusia și Moldova, la capitolul sărbătorile de Paști sunt identice, de aceea împreună cu familia am sfințit pasca și am stat la masa de sărbătoare la fel cum o faceam și în Moldova.” – ne-a povestit Elena Martin.

 

Iar voi , ceilalți drochieni aflați peste hotare, cum ați sărbătorit Învierea Domnului?