Actual Generația X știri de TOP

(FOTO) Ce cred tinerii drochienii de Coronavirus?

Unii tinerii au luat în serios pandemia, stau acasă și își găsesc diverse ocupații, alții în schimb cred că se creează prea multă panică. Intervievații povestesc despre primele lor impresii de coronavirus și ce îi determină să stea acasă în carantină.

Iulian ZAPOROJAN, fondator Clubul de Dans „Imperia”

Cred că situația la nivel global e destul de gravă, numai zic de Moldova. Îmi aduc aminte că după competiția noastra care a fost pe 7 martie s-au început discuțiile despre carantină, încă nu prea se lua în serios aceasta temă. M-am informat din mai multe surse și mi-am dat seama că această boală nu e o gripă obișnuită. De pe 9 martie m-am autoizolat în casă și respect cu strictețe regulile impuse de medici. Sunt mai mult de trei săptămâni de când ies din casă doar până la market și înapoi. Mai mult de atât, nici nu m-am dus în sat la părinți pentru a exclude cea mai mică șansă de a se infecta.

Consider că la noi oamenii încă nu își dau seama ceea ce fac și că nu înțeleg cât de gravă e situația. Eu aleg să stau acasă în siguranță.

Alexandru Cecoi, student USEM

Nu spun că nu e serioasă toată nevoia aceasta cu Coronavirus dar și mare agitație nu trebuie de făcut. Faptul că stăm acasă în carantină e bine, evităm riscul de a ne infecta. Personal, respect normele de igienă și stau acasă dar totuși nu pot să mă abțin să nu ies la o plimbare pe o ora, două… deși mă stărui să nu contactez cu diferite persoane și evit locurile aglomerate.

Cristina Storojuc, mamica

Sunt obligată să respect carantina pentru că îmi pasă în primul rând de familia mea. Totul începe de la noi, trebuie să gândim corect și să lăsăm principiile la o parte. Trăim clipe grele și în Italia și în Moldova. Mor sute de oameni nevinoveți pe zi. Principală noastră armă a dușmanului nevăzut este să stăm acasă.

Petru Babii lucrează în Dublin

Mă aflu în Diaspora și aici am văzut cum decurg multe lucruri, cum cresc numărul persoanelor infectate sau cum lumea stă închisă în casă și are frică să iasă până la magazin. În Moldova oamenii încă nu conștientizează gravitatea bolii. Fiind aici multe informații am citit despre moldovenii care doresc să revină acasă, personal nu mi-a plăcut și mă doare să citesc astfel de știri. Polița de asigurare obligatorie, achitarea testului pentru depistarea virusului pentru cei veniti… cu toate că am primit 10 000 de teste numai din Rusia. Toate ca toate dar indiferența oamenilor care nu respecta carantina dar acuză pe cei veniți în țară că le aduce epidemia asta mă dă jos. Eu un lucru vă rog, stați acasă cât ni se cere ca mai apoi să revenim la regimul nostru normal de viață.

 

Alina Aramă, studentă ASEM

Pe lângă faptul ca mi-a distrus toate planurile făcute, proiectele, modul de viața normal ,m-a și despărțit de familia mea care acum se afla în izolare în alta țară. De la început părea o gluma de prost gust, pâna nu m-am trezit într-o dimineață de la sunetul de alerta a poliție. Acum nu mai exista alte teme de discuții decât cel de panică, moarte și izolare, oamenii stând acasă încep să înnebunească, își pierd bunul simț și atacă lumea. Părinții mei nu lucrează, noi suntem 5 copii dintre care 3 minori, cine să-și mai bată capul? Președintele aiureste pe la televiziuni spunând ca este o simpla răceala… măcar bine ca nu și-a pierdut simțul umorului. Este drastic ce se întâmplă. Personal, respect regimul izolării, igienei și ma strădui să dau un exemplu bun și fraților mei. Poate dacă am fi cu toții mai responsabili s-ar termina mult mai repede și cu bine!

Cristina JITARU