Actual Generația X

(FOTO) Biblioteca Publică Raională „Iulian Filip” Drochia mai modernă ca niciodată în era tehnologiilor și a informației

Dacă acum câțiva ani, trebuia să stai în rând la bibliotecă pentru a găsi o carte în limba română, acum sala de lectură oferă o gamă largă de diverse cărți în orice limbă: rusă, engleză, franceză, română, ucraineană. Cititorii pot găsi cu ușurință manuale de filosofie, psihologie, literatură artistică, enciclopedii cât și reviste moderne. La fel BPR „Iulian Filip” din orașul Drochia, are parte de o sală de calculatoare, unde doritorii pot să învețe gratis cursuri de informatică cât și un laborator de creație hand-made „Fab-Lab”.

Prima bibliotecă publică la Drochia s-a deschis în octombrie 1946. Primul sediul a fost în Clubul din localitate. Mai târziu sediul bibliotecii a fost în diferite clădiri, până când în 1983 în or. Drochia s-a dat în exploatare un edificiu, unde este amplasată biblioteca şi până la momentul actual. Directoarea bibliotecii este Maria Cojocaru, care stă la cârma bibliotecii din 1983 până în prezent. Biblioteca a fost reparată în totalitate în anii 2011 – 2012, devenind un spaţiu mai agreabil pentru utilizatorii bibliotecii, oferindu-le diferite servicii informative, unde se pot practica diverse forme şi metode de activitate. La dispoziţia utilizatorilor sunt puse o sală spaţioasă de lectură cu un bogat fond de referinţă, asortat cu ediţii periodice.

În veacul progresului științific, o bibliotecă este o insulă a cunoștințelor, o lume a studiului şi înţelepciunii care furnizează cărţi pentru dezvoltare personală. Pentru a se informa şi documenta, cititorii se folosesc de serviciile CID, care le oferă acces la internet, – practic posibilitatea documentării în orice domeniu, consultarea diverselor baze de date disponibile pe Internet etc.

Biblioteca  organizează foarte multe evenimente și expoziții pe parcursul anului, sunt expoziții eveniment, expoziții de achiziții noi de carte, tematice și aniversare sau expoziții care fac parte dintr-un eveniment mai larg, conferințele publice, științifice. Toate evenimentele sunt îndreptate să pună în valoare oamenii de cultură din raion, scriitori, artiști plastici, picturi și alte persoane care vin cu un aport considerabil în cultura națională.

Instituția, pe lângă faptul că împrumută cărți pentru studiu, așa cum este și firesc pentru o blibliotecă, este un organizator de evenimente făcute în parteneriat cu o serie de organizații naționale și internaționale. Bunăoară astăzi, continuă directoarea, a fost un eveniment cu tematica antidrog la care au particat tineri de la patru instituții de învățământ din Chișinău, sperăm că tot ce facem este cu impact.

Epoca tehnologiilor informaţionale şi-a pus amprenta inclusiv pe bibliotecă. Cărţile în format tradiţional se transformă, treptat, în cărţi invizibile pentru majoritatea categoriilor de cititori. Bibliotecile riscă să aibă aceeaşi soartă. Doar datorită unor oameni cu adevărat entuziaşti, ele vor rămîne un refugiu pentru oameni. Cu toate acestea bibliotecarele nu se dau bătute, mereu se implică în diverse proiecte precum „Novateca”, creează evenimente și se stăruie la maxim să țină cititorul cât mai aproape de cărți, de bibliotecă.
„Climatul societăţii de astăzi ne îndreptăţeşte să ne simţim în faţa unei ere în care informaţia ocupă un loc primordial, iar rolul esenţial al bibliotecii este de a pune la dispoziţia publicului cititor zestrea spirituală şi culturală a întregii omeniri, atât în mod tradiţional dar şi graţie tehnologiilor informaţionale. Nu putem exclude din activitatea bibliotecilor activităţile culturale cu publicul. Au devenit o tradiţie pentru Biblioteca Publică Raională activităţile în cadrul programului cultural „Ziua lui Eminescu”, „Grigore Vieru – ochiul de veghe al neamului”, Săptămâna cărţii şi lecturii pentru copii, „Limba noastră”, etc. Se bucură de succes şedinţele cenaclului literar „Steaua de vineri”, care sunt cu adevărat aşteptate şi dorite de public. Sunt populare ciclurile de activităţi cum ar fi: mese rotunde, întâlniri cu scriitorii, lansări de carte şi alte activităţi cu cea mai diversă tematică. Un interes deosebit pentru studierea profundă a creaţiei scriitorilor autohtoni şi universali au devenit concursurile care le organizăm sistematic”, spune Maria Cojocaru, directoarea Bibliotecii Raionale „Iulian Filip”, Drochia.

Biblioteca „Iulian Filip” activează din 1946, iar acum ca niciodată se fac eforturi considerabile ca să fie adus cititorul în inima cărților. Astfel, cititori indiferent de vârstă sunt așteptați zilnic la bibliotecă pentru a-și aprofunda cunoștinele.

Program de lucru:

De luni până vineri:  09:00- 18.00 iar duminica de la ora 09:00- 15:00.

Jitaru Cristina

La orice ușă închisă, există o fereastră pe care o poți deschide. Nu există nimic imposibil, totul se poate realiza, voință să fie.

Adaugă un comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.