Actual Generația X știri de TOP

(FOTO) ALEXANDRU, STUDENT LA ECONOMIE, CREDE CĂ LUXEMBOURG-UL ESTE UN MODEL ECONOMIC INTERNAȚIONAL IAR MOLDOVENII AR TREBUIE SĂ ÎNVEȚE DE LA EI STRATEGIILE DE DEZVOLTARE

Cojocari Alexandru, student la Facultatea de Științe Economice și Administrație Publică din cadrul Universității ,,Ștefan cel Mare” din Suceava, originar din Drochia, deseori se întreba: ,, Care o fi cea mai bogată țară din Europa? ” și ce strategii de dezvoltare se poate de învățat de la țara „model” pentru a le aplica în Republica Moldova. Mult timp s-a documentat și ajuns la concluzia că cea mai bogată țară din Europa e Luxembourg-ul. Informându-se din mai multe surse de nivelul economic de dezvoltare a altor țări europene vs Moldova și-a dorit să împartă cunoștințele obținute cu cititorii buzz.md .

Știați că Luxembourg este țara care în pofida suprafeței sale de 2856 de km2 este catalogată ca una dintre cea mai bogată țară din Europa. Fapt pentru care se datorează politicii sale economice și fiscale bine consolidate precum și investițiilor străine efectuate. Astfel azi Luxembourg ocupă locuri de frunte în topuri internaționale precum: ,, TOP 10 cele mai bogate țări din lume” , TOP 10 țări cu cel mai mare salariu minim pe economie ” elaborate de Fondul Monetar Internațional.

De ce Luxembourg ? De ce nu Belgia, Olanda sau Germania ?

Potrivit unor cercetări efectuate de Fondul Monetar Internațional Luxembourg ocupă locul 2 în ,, TOP cele mai bogate țări din lume după PIB-ul pe cap mediu de locuitor ” , astfel PIB-ul Luxembourgului care este de 115.536$ pe cap de locuitor depășește chiar și Emiratele Arabe Unite ( 70.474 $) , Norvegia (76.738$) sau chiar Marea Britanie (cu aproximativ ( 41.159) , nemaivorbind de România (20.787$) sau Republica Moldova( 5.006$).

Care este secretul succesului acestei țări?

Răspunsul este simplu. În pofida întinderii sale mici Luxembourg-ul se bazează pe industria metalurgică dezvoltată intens precum agricultura și alte ramuri ale economiei , dar cel mai mult Luxembourg-ul reprezintă o forță economică impunătoare datorită serviciilor bancare și de finanțe pe care le oferă oamenilor de afaceri din diferirte state. Cu alte cuvinte, Luxembourgul este cel mai important centru din domeniul privat bancar și este al 2-lea cel mai mare centru de fonduri de investiții după Statele Unite.

Pe de altă parte această minunată țară atrage în continuu investiții pe teritoriul acesteia. De ce???

Totul se datorează faptului că rata de impozitare a profitului în Luxembourg este mai mică de 1% în timp ce rata medie în UE este 21% sau 40% rata de impozitare a profitului în SUA. Acest lucru îi conferă Luxembourg-ului titlul de ,, Paradis Fiscal”.

Există o multitudine de argumente care într-adevăr demonstrează, faptul că Luxembourg întradevăr este o țară foarte bogată. Dacă cercetăm sectorul de salarizare ajungem la concluzia că și aici salariul minim pe economie de 2071 euro a depășit așa țări ca:

Olanda (1.616 euro), Belgia(1.549 euro), precum și renumitele țări unde migrează populația pentru a-și câștiga existența : Marea Britanie (1.453 euro) , Franța(1.521 euro) și Germania(1.557 euro).

Parcurgând acest material ajung la concluzia că orice țară își poate consolida economia și poate oferi oamenilor salarii bune , și un mediu de trai decent. Iar Luxembourg-ul să fie pentru toate statele un bun exemplu și un model economic internațional.

Text scris de:  Alexandru Cojocaru, student la Facultatea de Științe Economice și Administrație Publică din cadrul Universității ,,Ștefan cel Mare”, Suceava.