Actual știri de TOP

Elevii își fac cucuie pentru a avea un loc în rutieră

Zilnic 50 de elevi țarigradeni stau la stațiile de autobus și se înghesuie să încapă într-o singură rutieră de 14 locuri. O mare parte din ei, rămân afară și își caută singuri transport, întârziind la ore, pe când ”norocoșii” din rutieră își fac cucuie cât timp soferul face manevre de ”shumaher”, încercând să fugă de poliție.

De ani buni, zeci de elevi din s. Țarigrad care își fac studiile în Drochia,  se confruntă cu aceeași problemă, nu există suficiente mijloace de transport pentru a ajunge în oraș. Tot ce le-au pus la dispoziție, este o singură rutieră care se află într-o stare tehnică rea. Zilnic, în jur la 50 de copii, se înghesuie să încapă în acest  autoturism care are de fapt doar 14 scaune.

Tinerii se plâng că întârzie la școală și sunt mulțumiți să stea și în picioare numai să încapă în rutieră. Deseori se întâmplă să rămână la stațiile de autobus, în ploaie, vânt până îi ia vre-o masină care are drum spre Drochia sau în cel mai bun caz, să aștepte până la 08:30 când abia ajunge autobusul în sat, apoi pleacă în oraș. E clar că la prima lecție, o mare parte din elevi, nu au cu ce ajunge la licee.

Rutiera data are doar 14 scaune dar cum la noi nu există reguli, pe langă aceștia 14 mai încap vre-o 30 de elevi să stea în picioare. Ei spun ca se simt ca într-o cutie de chibrituri, nu destul ca stau cu ghiozdanele în spate, sunt îmbrăcați în haine groase, mai sunt și ghemuiți  de colegii lor care încearca cu greu să îți faca puțin spatiu ca nu cumva să rămână la stație. Cei care nu reușesc să încapă în rutieră, rămân afară și trebuie să își caute singuri un mijloc de transport pentru a ajunge la școală.

Pe lângă toate acestea, siguranță că ajungi fără vânătăi la ore este minimă. Șoferul deseori execută manevre neregulamentare la intersecție, iar cînd poliția patrulează, acesta o ia pe drumuri din apropiere pentru a nu fi oprit.

“Șoferul ne punea să ne aplecăm, ca poliția să nu observe că suntem mulți, acest lucru încălcînd regulile, iar la intersecții de cîteva ori am fost loviți din cauza mersului neatent pe care îl are. Achităm 3 lei drumul ca fiecare pasager, nu avem nici o reducere că suntem elevi și nici o siguranță că ajungem teferi la școală“, au specificat câțiva elevi care au dorit să păstreze anonimitatea de frică ca soferul să nu se răzbune pe ei.

Părinții au solicitat în nenumarate randuri de la autoritățile locale, încă o rutieră dar fără nici un rezultat, timpul trece iar situația rămâne neschimbată.

 

  Maxim MARCOCI