Actual știri de TOP

De ce se sărbătorește Halloweenul?

Halloweenul se sărbătorește anual pe data de 31 octombrie și este cunoscută ca sărbătoarea tuturor sfinților. Este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de mai multe popoare din lumea occidentală. Fiind una dintre cele mai vechi sărbători din lume, Halloweenul este sărbătorit în foarte multe țări, cele mai cunoscute fiind Irlanda, Statele Unite, Canada, Puerto Rico, România, și altele. 

Deși există multe variante culturale ale tradiției, în esență există același fond originar. Rădăcinile Halloween-ului se regăsesc într-o festivitate celtică pe nume Samhain, care semnifică sfârșitul verii și trecerea în anotimpul rece. Ritual al recoltei însoțit de focuri sacre, Samhain marca un prag temporal fundamental, când sufletele morților se plimbau noaptea pe străzi și trebuiau îmbunate prin daruri lăsate la ușă, pentru a asigura abundența recoltelor viitoare.

Cea mai populară tradiție de Halloween este dovleacul lui Jack, sculptat și cu o lumină înăuntru. Tradiția dovleacului de Halloween provine dintr-un mit irlandez. Potrivit legendei, Jack, un om avar, l-a invitat pe diavol să bea cu el. Zgârcitul Jack nu a vrut să-şi plătească partea sa, şi l-a convins pe Necuratul să se transforme într-o moneda cu care să cumpere băutură. Dracul i-a ascultat sugestia, dar Jack s-a hotărât să păstreze moneda şi a pus-o într-un buzunar lângă o cruce de argint, astfel încât, necuratul să nu se preschimbe înapoi în formă lui de dinainte. Jack l-a eliberat pe diavol cu condiţia să nu-l mai caute vreme de un an; dacă se întâmplă ca Jack să moară în această perioada, necuratul nu avea voie să-i ia sufletul. În următorul an, Jack l-a păcălit din nou pe diavol convingându-l să se suie într-un pom pentru a culege un fruct. În timp ce dracul era în copac, Jack a încrustat în scoarţă acestuia o cruce, astfel încât diavolul să nu poată coborî pe pământ până când nu îi promitea că nu îl va mai deranja încă zece ani. După mulţi ani de farse,Jack moare şi ajunge la Porţile Raiului, păzite de Sfântul Petru. Pentru că raiul nu a vrut să se deschidă pentru el, Jack face cale întoarsă, către haznaua iadului.  Dar acolo diavolul nu îl primeşte pe Jack nici în focul veşnic. Jack Zgârcitul rămâne pe drumul dintre iad şi rai pentru eternitate. Singurul pe care îl primeşte în călătoria lui nesfârşită, este un jăratic încins din iad. Jack pune focul într-un nap scobit şi obţine un felinar alături de care cutreieră lumea fără a-şi găsi pacea.

Cu ocazia acestei sărbători copiii se maschează în vrăjirori, mumii sau alte personaje și colindă pe la case întrebând „ Trick or treat?” (păcăleală sau dulciuri?), ca o amenințare pentru a primi dulciuri.

În Republica Moldova, Halloweenul nu se sărbătorește, deoarece este sărbătoarea diavolului, pe când  în alte țări, această sărbătoarea este a doua după Crăciun ca volum al vânzărilor globale.