Actual știri de TOP

Cum se sărbătoresc „40 de Sfinți” la Chetrosu. Tradiții și obiceiuri.

Potrivit tradiţiei populare de Ziua Sfinţilor – 40 de Mucenici, femeile fac copturi, mucenici în formă de opturi. Aceştia sunt duşi la biserică pentru a fi binecuvântați, iar apoi sunt consumaţi în familie . Elena Gutanu, povestește cu dor despre serile petrecute la bunica din s. Chetrosu înainte de sărbătoarea creștină „40 de Sfinți”. Cum era sărbătorită pe vremuri această zi și cu ce amintiri a rămas Elena, aflați în istoria ce urmează.

„Dacă tot am răscolit azi amintirile, vreau să vă povestesc cum m-a învățat mămuca mea sa împletesc colaci.
Deci cum venea ziua coptului, neapărat coceam colaci. Colaci în 2 gâțe, în 3, în 4 … nu puteam eu în 4 dar cu răbdare am învățat.. ehh, câte colănașe erau legate de scaun să învăț a învârti 2 gâțe .

Știi ceva, așa m-a învățat mămuca și așa o să te înveți și tu„, zicea ea.
Îmi amintesc cum o ajutam de Crăciun să coacă câte 30-40 colăcei pentru flăcăii ce urmau să ne ureze. Când ajungeam în postul Paștelui pe vremea sărbătorii creștine „40 de Sfinți”, neapărat coceam sfințișori. Nuștiu cum e procedura în alte sate dar la Chetrosu, se coc sfinții din aluat de pâine, de post desigur, nu cu miere sau nuci, dar așa ca pâinea, presurați cu susan sau mac.
Făceam „opții” așa le ziceam eu, căci sunt în formă de opt.
Mămuca mereu mă ruga sa ung tăvălile, are și acum periuța ceea din pene lungi de gâscă pe care nu o schimbă nici pe 10 de astea noi.
Așezăm sfințișorii cu grija în tavă și îi lăsăm să crească, presurați cu susan îi dădea mămuca în cuptor și la final un „Doamne ajuta” și nu puteau sfințișorii să nu se rumenească frumos după atâta rugă și muncă.
Îi scotea și îi ștergea cu periuța cu ulei, eu ii așezăm în lighean și știam că cine intra la noi primea în dar un sfințișor. Nu mai răbdăm noi sa vina a doua zi..o rugam pe bunica sa ne aducă compot de vișine, anume acel compot se lega bine cu colăceii rumeni și puhavi și da, la vin nu era dezlegare, era post.
Iata așa erau serile înainte de „Sfinți”.

Tradiții și obiceiuri de „40 de Sfinți”

Se spune că în ziua mucenicilor, în credinţa populară, se deschid mormintele şi porţile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea Sfinţilor Mucenici 40 de colaci numiţi sfinţi, mucenici sau brădoşi. În Moldova, aceştia au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, şi sunt copţi din aluat de cozonac şi apoi unşi cu miere şi nucă.

În popor, această sărbătoare este şi un prilej de prognozare a vremii. Se consideră că dacă plouă în această zi, va ploua şi de Paşte, dacă tună, vara va fi prielnică tuturor culturilor, dacă îngheaţă în noaptea dinaintea acestei zile, atunci toamna va fi lungă.

Jitaru Cristina

La orice ușă închisă, există o fereastră pe care o poți deschide. Nu există nimic imposibil, totul se poate realiza, voință să fie.

Adaugă un comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.