Actual știri de TOP

Creştinii sărbătoresc astăzi Înălţarea Domnului sau Ispasul. Tradiții și obiceiuri

Hristos s-a înălţat! Astăzi 17 mai, sărbătorim Înălţarea Domnului, sau cum se mai spune în popor:„Ispasul”. Se sărbătorește întotdeauna în joia celei de-a șasea saptamâni de după Paști, simbolizând înălţarea cu trupul și sufletul la cer a lui Hristos. Tot astăzi, sunt legate unele obiceiuri şi tradiţii despre care se spune că e bine să le respecţi ca să-ţi meargă bine.

Ziua Înălţării este o zi mare care trebuie cinstita ca atare. Nu se efectuează treburi gospodărești, nu se coase, nu se spală, nu se lucrează în casă ori altfel riști să cazi prada primejdiilor, loviturilor sau grindinei. Nu se dă cu împrumut sare și foc din casă, în caz contrar, gospodaria se va confrunta cu pagubă și ceartă. Nici nu se aprinde foc în gospodarii în această zi ori altfel casa respectivă va vui tot anul. Totodată, este indicat că toate lucrările agricole de semănat să aibă loc înainte de Ispas. Recoltele vor fi bogate doar dacă pământul a fost semănat pâna în Ispas. În cazul în care semănatul se realizează după Ispas, pământul nu mai rodește.

De ce se mai numește în popor sărbătoarea Înălţării Domnului și Ispas?

Conform legendei și miturilor , Ispas este de fapt numele bărbatului care, ascuns pe dupa niște pietre, a privit Înălţarea Domnului mut de uimire. Pentru că Ispas era bucuros și vesel, sărbătoarea Ispasului este una a voioșiei.