Actual Sfaturi

Ce trebuie să știm despre albine și viespi

Odată ce ai ieșit din casă, nu există garanții că nu vei fi înțepat de o albină sau de o viespe. Albinele sunt insecte extrem de folositoare, care fac  multe pentru mediul nostru înconjurator. Albinele nu atacă din senin. De obicei, atacul se produce atunci când o persoana provoaca albinele accidental sau nu. Ele înțeapă doar pentru a se auto-apăra, deoarece acestea mor din momentul în care își pierd acul. De cele mai multe ori, astfel de înțepături nu fac probleme serioase, însă există situații în care o înțepătură de viespe poate pune viața în pericol.

Pentru unele persoane, înțepăturile de viespi sau albini trec de la sine și nu provoacă decât o simplă și ușoară inflamație locală, dar pentru cei mai puțini norocoși, care sunt alergici, o pișcătură de acest gen poate fi extrem de neplăcută și cu plobleme m-ai grave. Copiii, femeile însărcinate și vârstnicii sunt categoriile cele mai predispuse de a face complicații de la o simplă înțepătură de albină. Înţepăturile de albine şi viespi sunt dureroase, dar pot cauza și deces în funcţie de reacţia pe care victima o are la veninul insectei. Cei mai mulţi dintre noi prezintă simptome ale unei reacţii normale la înţepături, iar acestea pot fi tratate cu uşurinţă acasă. Reacţiile severe necesită însă intervenţie medicală de urgenţă.

În momentul înţepăturii, victima simte durere imediată, și odată ce insecta îşi injectează veninul, zona care este afectată se înroşeşte şi se umflă uşor. Cele mai multe persoane înregistrează reacţii locale. Veninul conţine histamine şi proteine care provoacă o reacţie non-alergice în piele dând senzaţia de mâncărime şi cauzând durere. Umflăturile pot să dureze chiar câteva zile. În cazul în care alte regiuni ale corpului încep să se umfle, contactaţi medicul. Reacţiile alergice apar în cel mult 10 minute de la înţepătură. Printre reacţii se numără: dureri de cap sau în piept, febra, umflarea feței, limbii, buzelor sau a corpului, dificultăţi de respiraţie, leşin. În astfel de situaţii este necesară intervenţia de urgenţă a medicului. Unde este  înţepătura de viespe sau de albine, în acea zonă se masează cu suc de usturoi sau ceapă, după care se aplică frunze de pătlagină zdrobită, iar în înţepătura de ţânţar, se aplică suc de leuştean sau ulei de melisă. Dacă se produc alergii, se fac spălături cu apă cu sare şi se pun comprese cu suc de varză, cu frunze de varză zdrobite sau cu gheaţă ” ne-a relatat medicul Spitalului „N.Testimițeanu” din or.Drochia, Maria Bâzgan.

DESPRE VENINUL DE ALBINE: Ați știut că…

Cantitatea de venin pe care o poate elimina la o înțepătură o albină cu glanda de venin normal dezvoltată este de circa 0,3 mg venin lichid, corespunzând la circa 0,1 mg substanță uscată. Cantitatea de venin este determinată de vârsta albinelor, de hrana și de sezon. Cantitatea maximă de venin se obține de la albinele în vârsta de 15-20 de zile, după care glandele secretoare degenereaza treptat.

În general se afirmă că odată folosită rezerva de venin nu se mai reface. Totuși unele cercetari menționează că după eliminarea prin înțepare rezerva de venin a albinelor se reface cu condiția că integritatea organului specializat să nu fie deteriorată.