Actual Sfaturi Topuri

Când trecem la ora de vară și cum ne afectează organismul această schimbare?

Anual, în ultima duminică din luna martie, moldovenii trec la ora de vară. Astfel, în noaptea de 24 spre 25 martie, vom schimba acele ceasornicului de la ora de iarnă, la ora de vară, ora 08:00 va deveni ora 09:00. În popor aceasta schimbare este etichetată ca fiind noaptea în care dormim mai puțin cu o oră.

De ce se schimbă ora?

Scopul acestor schimbări este de a ne bucura de mai multă lumină naturală pe parcursul zilei, cu alte cuvinte de a adăuga o oră de lumină zilei, deoarece ziua tinde să devină mai mică decât noaptea. Astfel, schimbând ceasurile pe ora de vară se va întuneca mai târziu cu o oră. Totodată, acest obicei ajută la economisirea energiei electrice deoarece programul de lucru coincide mai mult cu ziua de lumină.

Se considera ca trecerea la ora de vara, respectiv la ora de iarna, are un efect pozitiv in ceea ce priveste incidenta crimelor si a accidentelor rutiere. Pe lângă avantajele deja sublinitate,  persoanele pot beneficia de mai mult timp pentru activitati sportive, recreative, cu familia.

Care sunt efectele asupra organismului?

Schimbarea orei, fie ea de vară sau de iarnă, are, de cele mai multe ori, repercusiuni asupra psihicului și sănătății populației care are nevoie de o anumită perioadă de acomodare.

Studiile arată că în perioada trecerii la ora de vară au loc mai multe accidente rutiere decât în mod normal. Asta tocmai pentru că această schimbare favorizează apariția oboselii și a lipsei de atenție în cazul multor persoane.

Rodica Balan, medic de familie:Această schimbare ne poate influenţa organismul, doar în decurs de câteva zile, maxim o săptămână. Să nu ne lăsăm aşa mult influenţaţi psihic de această schimbare, să facem în continuare plimbări în aer liber, alimentaţie bazată pe multe  fructe, legume și tot felul de verdeţuri.”

 

* În Moldova, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932, între 22 mai și 2 octombrie. Pâna în 1939, ora de vara a funcționat în fiecare an, între prima duminica din aprilie, ora 00.00 și prima duminica din octombrie, ora 01.00.

Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând din 1916 (între 30 aprilie și 1 octombrie). Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai și 16 octombrie).

Țările care au introdus ora de vară au fost: Belgia, Denemarca, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia și Tasmania. Pe 19 martie 1918 a fost introdusa și în Statele Unite ale Americii, dar a fost folosită doar până în 1919.  (protv.md)

Ora de vară este în prezent implementată în peste 70 de state, dar perioada variază de la o țară la alta.